Uzmanlardan 'grip' uyarısı! Bilinçsiz ilaç kullanımı nelere yol açıyor?

Ülke genelinde etkili olan soğuk havalarla beraber hastaneler de dolup taşmaya başladı. Artan nezle, grip ve soğuk algınlığı şikayetiyle hastanelere başvuran vatandaşlar kadar, hastaneye gitmeyip evde kendi imkanlarıyla iyileşmeyi bekleyip, elinde bulunan ilaçlarla kendi tedavi yöntemini oluşturanlar da var... Uzmanlardan grip, nezle uyarısı geldi. Bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımının daha çok hastalıklara sebep olacağını söyleyen uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda da bulunuyor.

Uzmanlardan 'grip' uyarısı! Bilinçsiz ilaç kullanımı nelere yol açıyor?
  • Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının istenmeyen etkileri olabildiğini ifade eden eczacı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, “Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilmekte, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilmekte, farklı ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı hastalıkların kontrolünü güçleştirebilmektedir" dedi.

Uzmanlardan 'grip' uyarısı! Bilinçsiz ilaç kullanımı nelere yol açıyor? - Resim : 1

  • Grip enfeksiyonlarında da verilen ilaçları kontrolsüz kullanmamak, kullanılacak vitaminlerin de doktor tavsiyesi olmadan alınmaması önemli.
  • Halk arasında en sık yapılan yanlışlardan biri de gribe karşı antibiyotik kullanmak.
  • Grip, bir virüs hastalığı olduğundan bu hastalıkta antibiyotikler etkisizdir.

Uzmanlardan 'grip' uyarısı! Bilinçsiz ilaç kullanımı nelere yol açıyor? - Resim : 2

  • Tüysüz, gribin nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılabildiğine dikkat çekerek, “Bazı benzer belirtiler gösterir ancak grip sadece üst değil alt solunum yollarına da inmektedir. Grip nezleye kıyasla çok ağır seyreden, ayakta atlatılması zor, zatürre, bakteriyel hastalıklar gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilen ve hatta altta yatan kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hastaneye yatış ve ölüme sebebiyet verebilen bir hastalıktır. Grip kaynaklı ölümlerin çoğu, altta yatan KOAH, diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların tetiklenmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu sebeple, ölüm nedeninin grip hastalığı olduğu tam olarak anlaşılamayabilir. Hapşırık, burun akıntısı, üst solunum yollarında enfeksiyon bulguları, halsizlik, bitkinlik, şiddetli kas ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtileri olan grip, soğuk algınlığı değildir; şakaya gelmez, dikkatle takip edilmesi gereken bir solunum yolu enfeksiyonudur" diye konuştu.
Limon soslarının satışı yasaklanacak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan nezle uyarısı 40 yıllık çobana brusella teşhisi konuldu Canan Karatay'ın 'HPV aşısı' açıklaması tepki çekti