Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu bölgelerdeki depremzedelerden "kronik hasta raporları" bitenlerin rapor sürelerini 30 Haziran'a kadar uzattı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yüzer hastaneye dönüştürülen TCG Bayraktar gemisinde, depremzede bir hamile kadının kız çocuğu dünyaya gözlerini açtı.
DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şimşek, deprem sonrası yer altı suyuna yönelik uyarı yaptı. Su seviyesinde veya kimyasında değişimler olabileceğini belirten Şimşek, "Deprem bölgesindeki halkımızdan yer altı suyunda bir gaz çıkışı, çürümüş yumurta gibi kötü koku, suyun tadında veya sıcaklığında bir değişiklik varsa kesinlikle tüketmemelerini istiyoruz." dedi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından bu bölgede bulunan vatandaşların büyük bir kısmının soğukta ve açık havada yaşamak zorunda kaldığı biliniyor. Depremzedelerin geceyi soğukta geçirmeleri nedeniyle bronşit denilen solunum yolu enfeksiyonları yaygınlaştı. Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya deprem sonrası ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklar ve zatürre ile ilgili uyarılarda bulundu.
Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, Kahramanmaraş'taki deprem felaketleri sonrasında yaşanacak olan 'ruhsal travma'ya vurgu yaparak afet bölgesinde ruhsal destek merkezlerinin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Crush sendromu, deprem sonrasında can kaybına nedenlerin başında geliyor. Crush yani ezilme olarak bilinen bu sendrom, ölüme neden olabiliyor. Peki, crush sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Depremin ardından yaralıları aldıktan sonra Adıyaman'dan kalkan askeri kargo uçağı, İstanbul'a indi. Askeri kargo uçağıyla getirilen yaralılar hastanelere sevk edildi.
Kan bağışı için merkezlere koşan hayırseverlere teşekkür eden Kızılıy'dan uyarı geldi. Kızılay, “Değerli vatandaşlarımız, kan uzun süre saklanamayan bir üründür. Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla KETEM ile ilgili bilgilere yer vererek, kanser taramalarının ve erken tanının önemine dikkati çekti. Bakan Koca, "KETEM dediğimiz Kanser Erken Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkezleri tüm ülkemizde 44'ü mobil, 320'si sabit olmak üzere toplam 364 birimle yaygın olarak halkımızın hizmetindedir. Lütfen 20 dakikanızı ayırın." dedi.