KAAN, ABD basınında: "Kralların Kralı"
ABD merkezli haber sitesi Business Insider, "Kralların Kralı" başlığıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen TF KAAN uçağını kaleme aldı. TF KAAN'ın özelliklerine yer verilen yazıda, Türkiye'nin havacılıktaki gelişimi ve öncülüğünden de bahsedildi.

ABD merkezli haber sitesi Business Insider, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin 5. nesil adayı TF KAAN'a özel bir vurgu yaparak projeyi "Kralların Kralı" başlığıyla duyurdu.
İlk kez 2023'te tanıtılan ve 2024'te ikinci test uçuşunu başarıyla tamamlayan TF KAAN'ın geliştirme süreci devam ediyor. Toplam altı prototip üretilmesi ve ilk teslimatın 2028-2029 gibi Türk Hava Kuvvetleri'ne yapılması planlanıyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Yaklaşık 20 metre uzunluğa ve 13.4 metre kanat açıklığına sahip olan uçak, 9 tona yakın mühimmat taşıyabiliyor. Modern AESA radar sistemiyle donatılmış durumda. Gücünü başlangıçta F-15 ve F-16'lardan tanıdık F110-GE-129 motorlarından alıyor. Ancak bu motorların doğrudan düşük görünürlük için tasarlanmadığı, uçağın radar izini azaltacak özel kaplamalar üzerindeki çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Uçağın nihai gizlilik performansı hakkındaki detaylar henüz paylaşılmadı.
GÜNEY KORE'NİN KF-21 BORAMAE UÇAĞINA DA DİKKAT ÇEKİLDİ
Güney Kore’nin yerli savaş uçağı KF-21, Kore Havacılık Endüstrisi (KAI) tarafından geliştirildi ve 2021 yılında tanıtıldı. İlk uçuşunu 2022 yılında yapan uçak, 2023 yılında da süpersonik hıza ulaştı. Şu ana kadar altı prototiple binin üzerinde test uçuşu gerçekleştirildi.
KF-21, Mach 1.8 hıza, 50 bin feet irtifa kapasitesine ve 17 bin 000 pound mühimmat taşıma yeteneğine sahip. AESA radar gibi gelişmiş elektronik sistemlerle donatılmış durumda. Fakat iç silah yuvalarının olmaması ve sınırlı radar soğurucu malzeme kullanımından dolayı şimdilik “4.5 nesil” sınıfında değerlendiriliyor.
ULUSLARARASI İLGİ ARTIYOR
Hem Güney Kore'nin KF-21'i hem de Türkiye'nin TF KAAN'ı, mevcut 5. nesil uçaklara erişimi olmayan ülkeler için cazip birer alternatif olarak görülüyor. TF KAAN projesine şimdiden Azerbaycan ortak olmuş durumda. Pakistan ile ortak üretim ihtimali değerlendiriliyor. Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkelerin potansiyel alıcılar arasında olduğu, Ukrayna'nın ise hem alım hem de motor üretimine katılım konusunda ilgi gösterdiği ifade ediliyor.
Bu projeler, başlangıç aşamasında tam 5. nesil yeteneklerine sahip olmasalar bile, ABD, Çin ve Rusya'nın uzun süredir devam eden teknolojik üstünlüğüne meydan okunduğunun ve hava muharebe teknolojileri pazarının çeşitlendiğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.