CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı?

CHP, depremin en çok vurduğu illerden biri olan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile ilgili önümüzdeki seçim için bir değişim girişiminde bulundu. Yüksek tansiyonla geçen günlerin ardından Özgür Özel, Savaş ile devam etmeye karar verdiklerini duyurdu. Peki bu süreçte neler oldu? Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? İşte ayrıntılar...

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı?

Yerel seçimlere geri sayım sürerken CHP bu günleri krizlerle boğuşarak geçirdi.

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 1

En çok konuşulanlardan biri de Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş...

İlk başta, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'da Lütfü Savaş'ın neden seçildiği ile ilgili kırsaldan çok oy aldığını, 4 defa anket yaptıklarını ve sonuçlara göre en çok oy alan ismin mevcut başkan olduğunu söyledi.

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 2

Özel'in bu söylemlerinin ardından Türkiye'nin yüreğine bir ateş gibi düşen 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Hatay'da Lütfü Savaş protesto edince ortalık karıştı.

Bu durumun ardından CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, Meclis’te şu şekilde bir açıklama yaptı:

“O yüzden partinin yetkili kurulları, bu konuyu enine boyuna değerlendirip belki hemen iki, üç gün içerisinde kapsamlı bir anket yapıp bir karar verecektir. Genel başkanımız da dün sahadaydı, insanları dinledi, tüm eleştirileri not aldı. Partinin yetkili kurulları doğru, yerinde bir karar verecektir.”

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 3

Bunların ardından Savaş'ın CHP'nin reklam filminde yer almaması ve aday tanıtım toplantısına katılmamasıyla beraber birçok iddia yazıldı, çizildi.

Lütfü Savaş'ın aday tanıtım toplantısına katılmamasının perde arkasında kendisine gelen telefonda anketlerde oy oranının düşük olduğunu söylenmesi oldu.

Krizlerle geçen günlerin ardından son noktada CHP'nin Hatay adayı Lütfü Savaş oldu.

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 4

ÖZEL'İN ÇARESİ KALMADI

Hatay’ı yakından takip edenler, “Lütfü Savaş, Hatay’da öyle bir kadro kurmuş ki istese CHP’yi oraya sokmaz.” der ve CHP Genel Merkezi’ndeki o gece. Hatay İl Örgütü, ilçe örgütleri ve vekiller “Lütfü Savaş dışında başka bir seçenek yok” dedi.

Sözcü'den Aytunç Erkin'in yazısında o gece neler yaşandığını kaleme aldı.

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 5
Lütfü Savaş’ın masaya koyduğu anket

"BENİ ÜÇ ANKETTE ÖNDE GÖREN FİRMA NE OLDU DA SON ANKETİNDE GERİDE GÖSTERDİ?"

Erkin'in yazısındaki o kısım şöyle:

Burada Lütfü Savaş da masaya Hatay ve ilçeleriyle ilgili daha üç gün önce yapılmış bir anketi getirdi. Anketi yapan firma Murat Karan’ın yönettiği AREA’ydı. Araştırma 10-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Hatay’ın tüm ilçelerinde ikamet eden, 18 ve daha yukarı yaştaki 7 bin erkek ve kadın ile CATI (Bilgisayar destekli telefonla görüşme) yöntemi uygulanarak gerçekleştirildi. Anket sonucuna göre; Lütfü Savaş yüzde 46.7, Mehmet Öntürk (AK Parti Adayı) yüzde 41.1 ve diğer yüzde 12.2 oy alıyordu. Kulislerde konuşulanlara göre Savaş dedi ki: “Beni üç ankette önde gören firma ne oldu da son anketinde geride gösterdi. Ne değişti?”

Kulislerde konuşulanlara göre; Lütfü Savaş’ın bahsettiği anket firmasının TEAM olduğu ve firmanın son anketinde Savaş’ın kazanamayacağını rapor ettiği öğrenildi.

Bu noktada AREA’nın sahibi Murat Karan’ı aradım ve son Hatay anketiyle ilgili konuştum.

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 6

"BÜTÜN BU OYUNU LÜTFÜ SAVAŞ KURDU DİYEBİLİRİM"

Karan dedi ki:

“Son bir hafta ayrı ayrı müşterilere anket yaptık. Hatay’da, ilçeler bazında bir anketti. Lütfü Savaş’ı ilan edeceklerini düşündüğüm için ankette sormamıştık. Kıyamet kopunca, anket denilince, tartışmanın orta yerinden konuya girdim. Anketi yayımladım. Yayımlanır yayımlanmaz Lütfü Savaş, ‘Bu ne?’ diye sordu. Onun kafasındaki rakam yüzde 50 ama bizim ankette yüzde 46.7 çıktı. Önceki seçime göre yüzde 9 azaldığını söyledim. Normal bir durum. İYİ Parti ve TİP’in adayları var. Rapor yaptık, ilçeler bazında da sunduk. CHP’nin avantajı şu: Dörtyol, İskenderun ve Antakya. Üç ilçede de doğru adaylar bulmuşlar. Bütün bu oyunu Lütfü Savaş kurdu diyebilirim. İlçe adaylarını belirleyen o oldu.”

CHP'den Lütfü Savaş krizinin perde arkası! Lütfü Savaş Hatay'ı nasıl aldı? - Resim : 7

Kulis bilgilerine göre, CHP'nin son dakikada tepki gösteren Savaş, kendini bu ankete yedirtmeyeceğini ve bağımsız aday olacağını söyledi.

CHP'nin, Savaş'ın bu restinin ardından Hatay'da kaybedeceğine ikna olduğu Özel'in "Hatay’da yola Lütfü Savaş ile devam etmeye karar verdik.” açıklamasıyla gözler önüne serildi.

CHP'li Gürsel Tekin'den çarpıcı itiraf Murat Kurum İBB anketini açıkladı! CHP'de seçime girememe tehlikesi Lütfü Savaş'tan Gökhan Zan ve Haluk Levent'e sert sözler