Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 14. Büyükelçiler Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan Avrupa Birliği hakkında, "Türkiye'nin olmadığı AB gerçek aktör olamaz. Sürecin tam üyelikle canlandırılması önemli" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 14. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. İşte açıklamalar...

"DÜNYAYA DAİR DURUŞUMUZA ŞEKİL VERECEĞİZ"

Önümüzdeki dönem izlenecek yol haritası hakkında ipuçları veren Bakan Fidan, "Ülkemizin tam bağımsız, gerektiğinde oyun kuran gerektiğinde oyun bozan bir aktör olması için yılmadan çaba göstereceğiz. Bizim için dış politikamızın yürütülüş şekli son derece açıktır. Her türlü dış etki alanından bağımsız, medeniyetimizin değerleri etrafında şekillenen imkan ve kabiliyetlerimize dayalı milli bir dış politika. Yani Türkiye Yüzyılı'nın dış politikası. Bu vizyonu hayata geçirmek için büyükelçilerimizle var gücümüzle çalışacağız. Büyükelçiler Konferansı Türkiye Yüzyılı'nda milli dış politikamızı ele almak için bir fırsat sunuyor. Önümüzdeki dönemde bizi bekleyen risk ve fırsatları ele alacak, çözüm odaklı öneriler sunacağız. Dış ilişkilerimizin ekonomi, güvenlik, enerji gibi alanlarda kurumlarla ve başkanlarla bir araya gelme imkanımız olacak. Türkiye Yüzyılı rotası kapsamında yeni bir uluslararası sistemin arifesinde dünyaya dair duruşumuza şekil vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 1

"DÜNYANIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ BARIŞ ÜRETEMİYOR"

Küresel sorunlara değinen Fidan, "Mevcut uluslararası sistem maalesef dünyanın büyük bir bölümü için barış, istikrar ve adalet üretemiyor. Gittikçe dengeden uzaklaşan uluslararası sistem öngörülemez pek çok gelişmeyi içinde barındırıyor bu da kırılganlığı artırıyor. Silahlı çatışmalar, terörizm, yabnancı düşmanlığı düzensiz göç, iklim krizi gibi sınamaların birbirini tetiklediğini görüyoruz. Savaşın küresel düzeyde yarattığı enflasyon, enerji krizi, gıda sıkıntısı gibi sınamalarla uğraşıyor. Küreselleşmenin getirdiği refah artışı uluslararası düzeyde adil paylaşılamamaktadır.  Netice itibarıyla mevcut küresel sistem daha karmaşık ve çoklu bir kriz yaşamaktadır. Bir değişim ihtiyacı var. Peki bu değişim nasıl olacak? Önde gelen devletlerin politika tercihlerine bağlı olacaktır. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde hiç şüphesiz önde gelen devletlerden biridir" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 2

"TÜRKİYE'NİN OLMADIĞI AB AKTÖR OLAMAZ"

Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini değerlendiren Hakan Fidan, şu ifadeleri kaydetti:

Cumhuriyetimizin 100. Yılına, Hariciye’nin 500. yıl dönümünde Türkiye Yüzyılı’na adım atıyoruz. Vizyonumuz Türkiye'yi sistem kurucu aktörlerden biri haline getirmektir. Bu büyük hedefe değişimi öngörerek ulaşacağız. Türkiyesiz AB gerçek aktör olamaz. Sürecin tam üyelikle canlandırılması önemli.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 3

"KIBRIS KONUSUNDA DURUŞUMUZ AÇIKTIR"

Yunanistan ile ilişkileri değerlendiren Fidan, "FETÖ, PKK gibi tüm terör örgütleriyle mücadele edeceğiz. Tüm kurumlarımızla terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere, ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacağız, alan da bırakmayacağız, nefes de aldırmayacağız. Ege ve Doğu Akdeniz'de çıkarlarımızı hassasiyetle korumaya devam edeceğiz.  Komşumuz Yunanistan ile ihtilaflı meseleleri çözümü konusunda biz samimiyiz. Yunanistan ile pozitif atmosferin devamı için uğraşacağız. Yunanistan'dan, Ege'de bizimle aynı samimiyeti bekliyoruz. Milli davamız Kıbrıs konusunda duruşumuz açıktır. Filistin'de kalıcı barışın tek yolu iki devletli çözümdür. Bu vizyona zarar veren her türlü harekete karşı duracağız" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 4

TAHIL KORİDORUNUN İŞLER HALİNE GETİRİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLER VAR"

Son dönemde duran tahıl koridoru anlaşması hakkında konuşan Bakan Fidan, "Karadeniz’de tahıl koridorunun işler hale getirilmesi için girişimlerimiz sürüyor. Bunu yapabilen tek ülke Türkiye’dir" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 5

"DÜNYADA EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLMAK İÇİN..."

Enerji ticaretindeki konum hakkında konuşan Fidan, "Dış ilişkilerimizin yapısal bir zemine oturması için çalışıyoruz. Bölgesel barış ve güvenlik, refahın da artmasına katkı sunacaktır. Daha adil bir dünya için aktif rol almayı sürdüreceğiz.  Dünyada 10 büyük ekonomiden biri olmak için gayretlerimiz sürecek.  Tüm coğrafyalarla ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz. Enerji ve ulaşım konularında merkez olma konumumuzu artıracağız. TANAP, Hazar Geçişi Orta Koridoru gibi bağlamsallık projelerine öncelik vereceğiz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 6

"ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14. Büyükelçiler Konferansı'nın resmi açılış töreni öncesi Anıtkabir ve Dışişleri Şehitliği'ne ziyarette bulundu.

Ziyarette Bakan Fidan’a, bakan yardımcıları Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Büyükelçi Burak Akçapar, Yasin Ekrem Serim ve Büyükelçi Ahmet Yıldız ile çok sayıda büyükelçi eşlik etti.

Bakan Fidan ve büyükelçiler, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye'nin olmadığı AB aktör olamaz - Resim : 7

Kaynak: AA

Yunanistan Türkiye Recep Tayyip Erdoğan
DP'den yerel seçim kararı ATA Parti'yi kuran Namık Kemal Zeybek kimdir, kaç yaşında, nereli? CHP kongresinde acı olay! İmamoğlu ve değişimcilere ayar üstüne ayar!