Yeni TBMM Başkanı kim olacak, seçim ne zaman?

Meclis Başkanı kim olacak merak ediliyor. Yeni kabinenin belirlenmesi sonrasında gözler TBMM Meclis Başkanı seçiminde. Meclis Başkanlığı için İYİ Parti, Yeşil Sol Parti ve AK Parti aday çıkardı. Peki, yeni TBMM Başkanı kim olacak? Meclis Başkanı seçimi ne zaman? Meclis Başkanı adayları kimler?

Yeni TBMM Başkanı kim olacak, seçim ne zaman?

Yeni Meclis Başkanı seçimi merakla bekleniyor. Seçim sonuçları sonrasında TBMM Başkanlığı geçici olarak en yaşlı üye olan Devlet Bahçeli tarafından yürütülüyor. Yeni kabinenin belli olması sonrasında Meclis Başkanı seçimine geldi. Üç aday arasında yapılacak oylama ile yeni TBMM Başkanı belirlenecek. Peki, Meclis Başkanı seçimi ne zaman?

TBMM BAŞKANLIĞI İÇİN KİMLER ADAY?

İYİ Parti, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı’yı,

YSP ise Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday olarak duyurdu.

AK Parti ve MHP’nin ortak dilekçesi ile Numan Kurtulmuş’un ismi TBMM’ye verildi.

Yeni TBMM Başkanı kim olacak, seçim ne zaman? - Resim : 1

MECLİS BAŞKANI NE ZAMAN SEÇİLECEK?

7 Haziran Çarşamba günü Meclis’in 30. başkanını belirlemek için Genel Kurul’da seçim turları yapılacak.

Yeni TBMM Başkanı kim olacak, seçim ne zaman? - Resim : 2

TBMM BAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR?

TBMM Genel Kurulu, saat 14.00’de geçici başkanlık görevini üstlenen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplanacak.

TBMM İçtüzüğü uyarınca Genel Kurul’daki oylamada ilk iki turda seçimin sonuçlanması için bir adayın 401 oy desteğine ulaşması gerekiyor. TBMM’deki sandalye dağılımı iktidar ve muhalif gruplarının ilk iki turda sonuç almalarına imkan vermiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk yani 301 oy yeterli oluyor. Bu çerçevede Cumhur İttifakı adayının üçüncü turda Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni seçilen Meclis Başkanı iki yıl boyunca bu görevi üstlenecek.

Hayatını kaybeden Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel hakkındaki bilgiler Kılıçdaroğlu'nun iddiasına yalanlama Numan Kurtulmuş, 321 oyla seçildi CHP'de kurultay takvimi belli oldu