Trabzonspor taraftarı dünyanın konuştuğu koreografinin hikayesini anlattı
Konferans Ligi Play-Off Turu ilk maçında temsilcimiz Trabzonspor, Basel'i 1-0 yenerek avantaj elde etti. Deprem nedeniyle zor günler geçiren ülkemize büyük bir moral olan bu galibiyet öncesi bordo-mavili taraftarların yaptığı koreografi çok konuşuldu. Deprem sonrası yaşananları konu alan koreografinin perde arkasını, koreografiyi yapanlar anlattı.

Ülkemizi UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde temsil eden Trabzonspor, play-off turu ilk maçında Basel'i konuk etti. Kahramanmaraş merkezli depremin acılarını yaşadığımı dönemde rakibini 1-0 yenen bordo-mavililer bir nebze olsun yüzümüzü güldürdü.

Zorlu maça damga vuran ise Trabzonspor taraftarlarının yaptığı; deprem sonrası yaşananları, yardıma koşan ülkeleri ve afette hayatını kaybedenleri konu alan koreografi oldu. Türkiye'ye yardım eli uzatan 31 ülke bayraklarının yanı sıra Meksika ordusunun kurtarma köpeği Proteo'nun fotoğrafının da yer aldığı; umut, birlik, duygu ve dayanışma kavramlarını bir araya getirip, yüreklere dokunan 'Vira' grubu, koreografinin hazırlanış hikayesini anlattı.

"İşin sosyal boyutuna da sahip çıkan bir taraftar grubuyuz" diyen koreografinin mimarlarından Savaş Özlü, "Biz sadece Trabzonspor'un peşinden koşan bir taraftar grubu değil işin sosyal boyutuna da sahip çıkan bir taraftar grubuyuz. Grup olarak 5 bine yakın üyemiz var, aktif olarak Trabzon'da 750 kişiyiz. Türkiye'nin hareketli ilk koreografisini de biz yapmıştık. Bu koreografide diğerlerinden farklı bir durum oldu." ifadelerini kullandı.

"DÜNYAYA TEŞEKKÜR ETTİK"
Koreografinin hazırlığında 650 metrekare bez kullandıklarını, kar yağışı ve rüzgarın hazırlıklara engel olduğunu anlatan Özlü, şunları söyledi: Bezi ağlarla monte ettik. Hava şartlarını hesaplayamadık. Deprem koreografisini hava şartlarından dolayı son 2 saate kadar iptal etmeyi bile düşünmüştük. Risk aldık, inandık ve başardık. Bütün dünyaya güzel bir mesaj verdik, Türkiye'nin teşekkürünü ilettik. İnşallah ülkemizde böyle bir afetin, bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bütün dünyaya yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz.

Koreografiyi hazırlayanlardan biri olan Muhammet Onur Yazıcı, kısa süreleri olduğu için her detayı işleyemediklerini ve bazı ülkeleri unuttuklarını belirterek, "Tüm dünyaya iyi bir mesaj verip teşekkür edelim istedik. Kısıtlı zamanda en detaylı şekilde tasarlayıp geliştirdik. Bazı bayrakları unutmamızda kasıtlı bir şey olması söz konusu değil. Süre çok kısıtlı olduğu için çok acele ettik. Bazı ülke bayraklarını istemsizce unuttuk. Herhangi bir art niyet taşımıyor.

Ülkemize yardım getiren, destek olan, orada bir can kurtaran herkese minnettarız. Grup olarak bu olay için özür mesajı yayınladık. Koreografiyi izleyip kendi bayraklarını göremeyenlerden özür diledik. İsrail Büyükelçiliği'nin özrümüze cevap vereceğini düşünmüyorduk. En azından bizim duygumuza, samimiyetimize inandılar. Karşılıklı olarak da görüştük. Biz onlara anlayışları için, onlar bize yaptığımız açıklamadan dolayı teşekkür etti. Ortada bir sorun yok." dedi.

Çok zor şartlarda koreografiyi yaptıklarının altını çizen Murat Can Durna ise, "Maneviyat yüklü bir koreografi yapmaya çalıştık. Bez 100 kiloydu, gerdiğimiz ağların ağırlığı, demir profilin ağırlığı vardı. Kar yağışı ve fırtınada ipin makaralara geçme sürecinde vinç de zorluk çıkardı. İşin başından sonuna kadar 6 kişiydik. Çok fazla insan gücüne ihtiyacımız olunca sayımız arttı. 6 kişiyle yapılmazdı bundan öncekilerde hiç yapmamıştık. Bunu çok duygu besleyerek, minnet borcumuz olduğu için yaparken hiç kimse gocunmadı. Sonucun bu kadar güzel olacağını ben de beklemiyordum. Amacımız bir görsel hazırlayıp orada yaşananları insanlara ifade etmekti. 650 metrekarelik bir görselle 10 günlük deprem sürecini anlattık. Karşıya çok iyi duygu geçirdik. Jenerik müziğine kadar çok iyiydi. Koreografinin iplerini makaraya çekerken biz bile ağladık. Baştan sona tamamen duygusaldı. Bir şekilde minnet borcumuzu ödemiş olduk." şeklinde konuştu.