8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı?

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor. Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen bu özel günün ortaya çıkış hikayesi merak ediliyor. Peki, Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir? İşte detaylar...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesajlar gönderiliyor, sosyal medyadan paylaşımlar yapılıyor. Günün en çok merak edilen konularından biri de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihi...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 1

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HİKAYESİ NEDİR?

"Dünya Kadınlar Günü" olarak 8 Mart gününün belirlenmesine kaynaklık eden olay konusunda ise muhtelif tartışmalı iddialar mevcuttur. Bunlardan biri, Rusya'da çarlığın yıkılmasına yol açan 1917 Şubat Devrimi'nin 8 Mart günü yapılan kadın yürüyüşü ve grevleri ile başlamış olmasıdır. Bir diğeri ise 8 Mart 1908'de ABD'nin New York kentinde çoğu sosyalist olan kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle düzenlenen miting olarak bilinir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 2

Başka biri ise 8 Mart 1857'de yine ABD'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 120 kadın işçinin ölmesidir. Yine bir başkası ise, bununla çok paralellik arz eden, ancak gerek Dünya Kadınlar Gününün ilk kararlaştırıldığı 1910'dan gerekse ilk uluslararası kutlamaların düzenlendiği 19 Mart 1911'den sonra hiç bahsi geçmeyip çok sonraları ileri sürülen, 25 Mart 1911'de New York'ta gerçekleşmiş Triangle Gömlek Fabrikası yangınıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 3

Birleşmiş Milletlerin resmi web sitesinin konuyla ilgili sayfasında 8 Mart gününün seçilmesine kaynaklık eden olay olarak Rusya'da Çarlığa son veren 1917 Şubat Devrimi'nin Gregoryen takvime göre 8 Mart günü kadınların protesto eylemleri ve grevleri ile başlamış olduğuna işaret edilmektedir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 4

KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilse de Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanmakta.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği mücadele, 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul ediliyor. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda, çoğu kadın 129 işçi can vermişti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 5

Bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ı “Dünya Kadın Günü” olarak kutlamaya devam etti. İki yıl sonra 1977’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 8 Mart, “Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında nedir, nasıl ortaya çıktı? - Resim : 6

“Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edilmesinin iki sebebi vardı. Dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlikleri ve kendilerini geliştirmeleri için olanak sağlama gereksinimiydi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Namaz kılmak için gittiği camide hayatını kaybetti Dev teknenin Van'dan Mersin'e yolculuğu Sıemens Türkiye’nin Enerji Verimliliği Projesi Cuma hutbesi yayımlandı mı? Bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir?