Aşure günü ne zaman, ayın kaçında? Aşure günü orucu hangi günler tutulur?
Aşure Günü, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'in onuncu günüdür. Hürmet edilen manasına gelen Muharrem ayında tutulan oruç için Peygamberimiz, Ramazan'dan sonra en faziletli oruç olarak nitelendirmiş. 2024'te Aşure günü ne zaman, hangi güne denk geliyor Diyanet tarafından açıklandı. Peki, Aşure Günü orucu ne zaman, hangi günler tutulmalı?

İslam tarihinde Aşure Günü, birçok önemli olayın olduğu mübarek bir gündür. Bu günde tutulan oruç için Peygamberimiz “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur. Gelenek olarak ise bu günde aşure kazanları kaynar ve konu komşuya aşure dağıtılır. Bu nedenle aşure günü için hazırlıklar başlandı. Peki, bu yıl Aşure Günü ne zaman, hangi gün? Kaç gün kaldı? Aşure Günü orucu hangi gün tutulur? İşte Diyanet'in konuya dair cevabı...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Aşure Günü veya Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Aşure Günü, 2024'te 16 Temmuz Salı günü idrak edilecek.

AŞURE GÜNÜ ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?
Muharrem’in onuncu günü Aşûre günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), Aşûre gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir.
Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Bu orucu Yahudîlerinde tutuyor olmasından dolayı hadîs-i şerîfte:
“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün önce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere muhâlefet edin!” buyruldu.
Bu durumda 2024'te Aşure Günü orucu ya 15-16 Temmuz günleri ya da 16-17 Temmuz günleri tutulması gerekir.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ
Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69 [2004]; Müslim, Sıyâm, 127-128 [1130]). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.