Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor

Son 4-5 yıldır dedelerinden kalma arıcılık mesleğini sürdüren İrfan Malgir, Batman'ın Sason ilçesinde ürettiği kara kovan balını kilosunu 2 bin 500 liradan satıyor. İşte detaylar...

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor

Batman’da son 4-5 yıldır dedelerinden kalma eski arıcılığı canlandırmaya çalıştığını söyleyen 50 yaşındaki arıcı İrfan Malgir, Sason ilçesinde 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı’nın eteklerinde ürettiği kara kovan balını, kilosu 2 bin 500 liradan satarak geçimini sağlıyor. 

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 1

Batman'ın Sason ilçesinde 2 bin 973 metre yüksekliğe sahip Mereto Dağı’nın eteklerine kurduğu 30 kovanla, kara kovan arıcılığı yaparak geçimini sağlayan İrfan Malgir, Batman Arıcılar Birliği'ne bağlı olarak üreticilik yapıyor.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 2

Yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan, son 5 yıldır da kara kovan arıcılığı yapan Malgir’in ürettiği balın kilosu, 2 bin 500 liradan alıcı buluyor.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 3

Malgir, son 4-5 yıldır dedelerinden kalma eski arıcılığı canlandırmaya çalıştığını söyleyerek, “Kara kovan arıcılığını tekrar canlandırmak amacındayım. Bunun için uğraş veriyorum. Buranın balı çok kaliteli. Gerçekten öyle bir kalitede bal var ki Anzer balını dahi geçebilecek bir kalitede” dedi.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 4

"ARI 5 KİLOMETRELİK ALANI TARIYOR"

Hava şartlarından dolayı bu yıl balda verimin düşük olduğunu belirten Malgir, “Bizim işimiz tamamen mevsime bağlı. Kimi mevsimlerde 300, 400 veya 500 kilo bal alabiliyoruz.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 5

Kimi mevsimde de 100 kiloya kadar düşüyor. Bu seneki bal verimi, hava şartlarından dolayı bayağı düşük. Yüzde 70-80 oranında bir kayıp var. Bu bal, damakta herhangi bir şey bırakmaz, sakız gibi olmaz.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 6

Damakta erir gider. Diğer kovanlarda bu olmaz, sakız gibi olur ve kara kovan balının kalitesi de bu yüzden daha fazladır. Bölgede kekiğin 4-5 çeşidi var. Geven, deve dikeni, sütleğen, topuz dikeni, karaçalı dediğimiz bitki var.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 7

Polen bakımından baktığınız zaman çok çeşit endemik bitki türleri var. Poleni de çok kaliteli buranın. Kara kovan balının kilosu 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında.

Batman'da dede yadigarı mesleğini sürdürüyor! Ürettiği balın kilosunu 2 bin 500 TL'den satıyor - Resim : 8

Arı 5 kilometre alanda çevreyi tarayabiliyor. Tarayıp kovanına tekrar nektar getirebiliyor” diye konuştu. 

Batman
MKE fabrikasında flaş gelişme! Yanlış vana yanlış prosedür Bursa'da 4 metrelik köpek balığı ağa takıldı Pençe Harekat bölgesinde 1 asker şehit oldu Yağış ve rüzgar nedeniyle açılamadılar! Balık fiyatları arttı