Belediye seçimleri ne zaman? 2024 yerel seçimleri hangi ayda yapılacak? Belediye, muhtarlık seçim tarihi

Belediye seçimleri tarihi yaklaşıyor. 2024'te yapılacak belediye seçimleri ile belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek. Partilerin adaylarını tek tek açıkladığı bugünlerde belediye seçimleri ne zaman merak ediliyor. İşte 2024 yerel seçim tarihi...

Belediye seçimleri ne zaman? 2024 yerel seçimleri hangi ayda yapılacak? Belediye, muhtarlık seçim tarihi

Yerel seçim tarihi 2024 merak konusu oldu. YSK, yerel seçim takvimini açıkladı. Yıl sonuna doğru partiler, özellikle büyük şehirler için belediye başkan adaylarını açıklamaya başladı. Açıklanan adaylıklar sonrasında vatandaşlar, belediye seçimleri ne zaman merak etmeye başladı. İşte 2024 yerel seçim tarihi...

BELEDİYE SEÇİMLERİ NE ZAMAN? 

Yerel seçimler 5 yılda bir yapılmaktadır. En son seçimler 31 Mart 2019 tarihinde yapılmıştır. Dolayısı ile bir sonraki yerel seçim tarihi 31 Mart 2024 (Pazar gününe denk geliyor yine) tarihinde yapılacaktır.

YEREL SEÇİMLERDE KİMLER SEÇİLİR?

Yapılacak oy verme işlemleri aynı Milletvekili ve referandum oylaması gibi okullarda kurulan sandıklarda gerçekleştirilecektir.

Büyükşehir Belediye Başkanı
İl Belediye Başkanı
İlçe Belediye Başkanı
Belde Belediye Başkanı
Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri
Mahalle muhtarları
İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilecektir.

YEREL SEÇİM NEDİR, NASIL YAPILIR?

Mahalli idareler seçimi olarak uygulanan yerel seçimlerde yaşanılan bölgede ki hizmetlerin bir organizasyon dâhilinde daha iyi yapılabilmesi için o bölgeyi yönetecek idarecilerin belirlendiği seçimlerdir. Bulunulan bölgedeki nüfusu yoğunluğuna göre belirlenen muhtar, belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkan adayları gibi en küçük birimden en büyük birime kadar görev alacak binlerce idareci yerel seçimler vasıtasıyla göreve getirilmektedir.

Türkiye siyasi tarihinde, genel seçimler kadar büyük bir öneme sahip olan yerel seçimler, Yüksek Seçim Kurulu’nun koordinasyonunda gerçekleştirilir ve okullarda kurulan sandıklarda vatandaşların oylarını kullanmaları sağlanır. Oy kullanma işleminin aksamaması ve dışarıdan bir müdahale olmaması içi bir dizi sıkı güvenlik tedbirleri alınarak seçim sonuçlarının objektif ve güvenilir olarak belirlenmesi sağlanmaktadır.

Yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan kişiler ikamet adreslerine en yakın olan okullarda belirlenen sandıklarda oylarını kullanırlar. 2019 yılı yerel seçim oy verme işlemleri için iki adet oy pusulası düzenlenmiştir. Bunun nedeni hem belediye başkanının hem de mahalle veya köy muhtarının ayrı ayrı belirlenmesidir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 67. Maddesine göre yerel yönetimler, halkın oylarıyla seçilirler ve sorumlu oldukları bölgeyi seçim sonucunda alınan karara göre idare etmeye başlarlar. Kamu hizmetlerini vatandaşa daha etkin ve daha verimli bir şekilde sunmayı hedefleyen yerel yönetimler, seçimle iş başına geçtikten sonra bulundukları yerin sorunlarına eğilmekle mükelleftirler.

 

Türkiye'den kaç il, hangi iller dünyanın en iyi 100 şehir listesine girdi? İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 41'i geçti! Günler, kış dönümü ile uzamaya başlayacak! İDO ve BUDO seferleri iptal