Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Cuma namazı saat kaçta merak ediliyor. Öğlen namazı vaktinde kılınacak olan Cuma namazında camiler doldurulacak ve huşu ile Cuma namazı eda edilecek. Yaşanan deprem afeti ile dualar edilecek. Cuma namazı öncesinde Diyanet tarafından yayınlanan 17 Şubat Cuma hutbesi imam tarafından okunacak. Peki, Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte il il Cuma namazı saatleri ve cuma hutbesi...

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Cuma namazı, İslam aleminde önemli bir yer tutar. Müminler, Cuma namazına gitmeden önce vaktinde camide olabilmek için cuma namazı saat kaçta araştırıyor. Ülkemiz, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketi ile sarsıldı. Cuma namazında okunacak hutbe, depremle ilgili olarak hazırlandı. Peki, 17 Şubat 2023, bugün cuma namazı saat kaçta kılınacak? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte Cuma namazı hakkında merak edilenler...

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN “CUMA NAMAZI” VE “MİRAÇ GECESİ” DÜZENLEMESİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke genelindeki camilerde ve depremden etkilenen illerde “Cuma namazı” ve “Miraç Gecesi”ne yönelik düzenlemeye gidildiğini duyurdu

Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla yarın, tüm camilerde ve depremden etkilenen illerdeki Cuma namazı kılınan açık alanlarda Cuma’dan önce Kur’an-ı Kerim okunup dua edilecek.

Cuma namazı sonrasında da tüm camilerde depremde vefat eden vatandaşlar için “Gıyabi Cenaze Namazı” kılınacak.

Miraç Gecesi’nde de camilerin yanı sıra depremzedelerin toplu olarak barındıkları yerlerde Kur’an-ı Kerim ve dua programları icra edilecek.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı, öğlen namazı saatinde cemaatle birlikte kılınır. Diyanet tarafından açıklanan Cuma namazı saatlerine göre Ankara'da 13.08'de, İstanbul'da 13.23'te, İzmir'de 13.30'da kılınacak. Bulunduğunuz ilin cuma namazı saatini aşağıdaki Diyanet namaz saatleri linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cuma Namazı, farz namazlardandır. Öğle vaktinde kılınan Cuma namazının farzı 2 rekâttır. Diğer namazlardan farkı ise; namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma günü öğle vaktinde ezan okunduktan sonra Cuma namazının sünnetine niyet edilir. Cuma namazının ilk sünneti, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır (4 rekât). İlk sünnet kılındıktan sonra imam hutbe için minbere çıkar. Hutbeden sonra kamet getirilir ve Cuma namazı için niyet edilir.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Öncelikle "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama." diye niyet ederiz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız.

Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke'den sonra bir şey okumayız ve imamı dinleriz. İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz.

"Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekâta başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz.

İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz.

Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

Cuma namazının farzından sonra 4 rekatlık son sünnet kılınır. 4 rekatlık son sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Farzdan sonra zuhr-i ahir namazı kılınır. Bu namaz öğle namazının farzı gibi kılınır, ancak niyeti farklıdır. "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. Son olarak öğle vaktinin sünneti niyeti ile 2 rekatlık sünnet namazı kılınır.

17 ŞUBAT CUMA HUTBESİ 

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? - Resim : 3

Deprem bölgesinde bugün hava durumu nasıl? En son ne zaman, nerede, kaç şiddetinde deprem oldu? Kandile özel resimli ve yazılı Cuma mesajları Kahramanmaraş'ta 258. saatte bir mucize daha!