Fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek?

Fitre miktarı, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınmasıdır. Fitre miktarı ile oruç fidyesi aynı olup oruç tutamayanların her bir oruç için ödemesi gereken miktardır. 2024 fitre miktarı Diyanet tarafından belirlendi. Peki, fitre ne kadar, ne zaman verilir? İşte detaylar...

Fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek?

Oruç fidyesi, sadaka-i fıtır ya da Ramazan fitresi, Ramazan ayına ait vacip bir ibadettir. Fitre miktarı, her yıl Diyanet tarafından ekonomik şartlara göre belirleniyor. Belirlenen fitre miktarı aynı zamanda oruç tutamayanların oruç başına ödemesi gereken tutar oluyor. Peki, 2024 fitre ne kadar? Fitre ne zaman verilir? İşte Diyanet fitre hakkında bilgiler...

Fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek? - Resim : 1

2024 FİTRE NE KADAR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Geçen yıl fitre miktarı 70 TL idi. 

Fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek? - Resim : 2

ORUÇ FİDYESİ NEDİR, NASIL ÖDENİR?

Kur’ân-ı Kerîm’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (el-Bakara,2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder (Serahsî, el-Mebsût, 3/100; İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/37-39).

Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. 

Emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe duyan annelerin, oruç tutamadıkları günleri hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir. Fakat çocuk hakkında değil de kendileri hakkında endişe ederlerse o zaman sadece kaza gerekir.

Fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek? - Resim : 3

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur. Şafii mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

 

Cübbeli Ahmet'ten ihraç yanıtı İftara ne kadar kaldı? Bugün iftar saat kaçta? Yolculara uçağa binmesinler diye para teklif edildi İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde kaç oldu?