Gökyüzünü aydınlatan gizemli ışık! Ufo mu meteor mu derken Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi
Dün gece saatlerinde bir ışık huzmesi Türkiye semalarını aydınlattı. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Çankırı, Çorum, Bursa, Kırıkale ve Karabük'ten görülen ışığın ne olduğuna dair pek çok teori ortaya atılırken Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi

İstanbul'da akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kütlesi aşağıya doğru inerek kayboldu.

Görenlerin şaşkınlık içinde izlediği anları bazı vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

Görüntünün bir göktaşına ait olabileceği iddia edildi.

Çankırı ve Çorum'da gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesini gören vatandaşlar cep telefonlarıyla kaydetti. Kent merkezleri ile bazı ilçelerde akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kütlesi aşağıya doğru inerek kayboldu.

Görenlerin şaşkınlık içinde izlediği anları bazı vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına adı.

Işık hüzmesi Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinden de görülürken vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla kaydetti.

Gece saat 22.30 sıralarında geniş bir bölgede ışık hüzmesi kuzeyden güneye doğru ilerledi.

Bir süre sonra gözden kaybolan ışık hüzmesi Marmara’dan Batı Karadeniz bölgesine kadar Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinden de görüldü. Ankara'da da vatandaşlar, gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesini cep telefonlarıyla kaydetti.

KIRIKKALE'DE GÖKYÜZÜNDE İLGİNÇ ANLAR
Kırıkkale'de akşam saatlerin gökyüzünde farklı ebatlarda tanımlanamayan parlak cisimler görüldü. O anlar cep telefonu kameralarınca kaydedildi.

BURSA SEMALARINDA SÜZÜLEN PARLAK CİSİM KAMERADA
Bursa'da gökyüzünden görülen tanımlanamayan parlak cisim merak uyandırdı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Türkiye Uzay Ajansı'ndan da açıklama yapıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Bu gece ülkemizin çeşitli yerlerinde gökyüzünde görülen meteor heyecana neden oldu. Meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renkler; meteorun kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi birkaç faktöre bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Kimyasal Bileşim:Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken, magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum (Ca+) ise mor renk oluşturabilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir.

Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır. Atmosfer Koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır.

Meteoridin Boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler. Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."





