İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri?

İtikaf vakti yaklaşıyor. İtikaf, Ramazan'ın son on gününde yapılıyor. Peygamberimizin sünneti olan itikaf, aynı zamanda O'nun "Kadir Gecesini Ramazan son on gününde arayınız" sözüne itikattır. Peki, itikaf nedir, nasıl yapılır? İtikafa ne zaman girilmeli? İtikafa izin verilen camiler hangileri?

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri?

İtikaf, Ramazan'ın son on gününde yapılıyor. Ramazan'ın 16. gününde itikafa girmek isteyen vatandaşlar, itikaf ne zaman araştırmaya başladı. Diyanet, bu yıl itikafa izin verilen camiler listesini güncelledi. Peki, itikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır? İşte Diyanet itikafa izin verilen camiler listesi...

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 1

İTİKAF NEDİR, NASIL YAPILIR?

İtikâf, bir mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir. Sözlükte “hapsetmek, alıkoymak; bir yere yerleşmek, oraya bağlanıp kalmak” anlamlarındaki akf kökünden türeyen itikâf, bu manaları yanında kişinin kendisini sıradan davranışlardan uzak tutmasını, fıkıh terimi olarak da ibadet amacıyla ve belirli bir şekilde camide kalmasını ifade eder.

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.

 İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 2

İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz.

Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur.

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 3

2024 YILI RAMAZAN İTİKAFI NE ZAMAN?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır. Bu sene Ramazan'ın son on gününde itikafa girmek isteyenler 30 Mart 2024 Cumartesi akşam ezanından sonra itikafa girmelidirler.

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 4

İTİKAFA İZİN VERİLEN CAMİLER HANGİLERİ? 

Diyanet, itikafa izin verilen camiler listesini yayımladı. Buna göre aşağıdaki linkten açılan sayfada il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra faaliyet kısmında itikafa izin verilen camiler şıkkını seçmeniz yeterli.

İtikafa izin verilen camiler için tıklayınız

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 5

İTİKAF KAÇ GÜN YAPILIR?

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur. Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler.

Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir.

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? İtikafa izin verilen camiler hangileri? - Resim : 6

İTİKAFIN HÜKMÜ NEDİR? İTİKAFIN ÇEŞİTLERİ

Üç çeşit itikaf vardır.

1. Vacip itikaf: “Allah için bir gün veya daha fazla itikafa girmeyi adayan kişi için itikaf vacip olur.

2. Sünnet-i Müekkede itikaf: Hz. Peygamber vefat edene kadar her yıl Ramazan’ın son on günü itikafa girdiğinden onun sünnetine uyarak Ramazan’ın son on günü itikafa girmek (belli bölgede bir kişinin yapması ile diğerlerinden kifai nitelikli sünnet-i müekkededir. Yani bir bölgede bazı Müslümanların yapmasıyla diğerlerinden bu sünnet kalkar.

3. Müstahap itikaf: Ramazan’ın son on günü dışında adak yapılmaksızın herhangi bir vakitte yapılan itikaftır. Camide namaz kılıncaya kadar bile itikafa niyet edilebilir.

 

Kadir Gecesi hangi gün idrak edilecek? İftara ne kadar kaldı? Bugün iftar saat kaçta? Koçtaş’a İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Büyük Ödül Ramazan Bayramı ne zaman, kaç gün kaldı?