Kilogram fiyatı düşen limon Adanalıların geçim kaynağı oldu! Çamaşır gibi asıp kurutuyorlar...

Adanalı vatandaşlar, Kozan ilçesinde dalda kalan atıl limonları değerlendiriyor. Hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan Adana vatandaşı, bahçede 3 TL'ye düşen limonun kabuklarını kurutarak 18'TL den satıyor.

Adana Kozan ilçesinin Konak mahallesinde narenciye kabukları kurutularak ekonomiye kazandırılıyor. Bu yıl dalında 7 TL'den alıcı bulan ve 3 TL'ye düşen Limon, portakal ve turunç gibi ürünlerin kabukları kurutularak ekonomik girdi sağlanıyor.

Kilogram fiyatı düşen limon Adanalıların geçim kaynağı oldu! Çamaşır gibi asıp kurutuyorlar... - Resim : 1

Dökük ve dalında kalan narenciye ürünlerini kurutan mahalle sakinleri 3 ay boyunca zorlu mesai yaparken imece usulü hazırlanan limon kabukları çamaşır gibi iplere asılarak balkon ve damlarda kurutuyor. İlaç, aroma, boya ve koku sanayisinde kullanılan kabuklar, mahallenin geçim kaynağı oldu. Mahalle sakinleri Ege bölgesine yollanan kabuklar için ilçeye fabrika kurulup daha fazla istihdam sağlanmasını istediklerini kaydetti.

Kilogram fiyatı düşen limon Adanalıların geçim kaynağı oldu! Çamaşır gibi asıp kurutuyorlar... - Resim : 2

10 yıldır emekli maaşına ek gelir olarak limon kabuğu kuruttuklarını aktaran 68 yaşındaki Nevzat Yaşar “Ağaçta kalan limonları soyuyoruz. Dalında 7'TL idi, kurusu 18 TL'den satılıyor. Çok zor emeği çok. Bütün köy bu işi yapıyor. Dalında kalacağına ekonomiye kazandırılıyor” dedi.
Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğenoğlu de Ege bölgesinde sanayiciler tarafından ilaç, parfüm, aroma verici olarak kabukların alındığını kaydederek bu ürünün işleneceği fabrikaların Akdeniz'e kurulmasını istediklerini ifade etti.

Kilogram fiyatı düşen limon Adanalıların geçim kaynağı oldu! Çamaşır gibi asıp kurutuyorlar... - Resim : 3

Limonun 7 TL'den 3 TL'ye kadar düştüğünü aktaran Yiğenoğlu, “ Kabuğunu soyuyoruz her alanda kullanılıyor. Şuan kabuğu 18-20 TL arasından satılıyor. Narenciye bölgesindeyiz bölgede fabrikası olsa daha güzel olur. 1 tondan 100 kilogram kuru kabuk elde ediyoruz” dedi.

Kilogram fiyatı düşen limon Adanalıların geçim kaynağı oldu! Çamaşır gibi asıp kurutuyorlar... - Resim : 4
Karı koca olarak çalışan Güven ve Emine Mallı çifti ise zorlu bir mesai olduğuna değinerek yapılan işin tüm mahallenin ek geliri olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA

Adana
9 Mart Perşembe Müge Anlı'da neler yaşanacak? En son ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? D-650’de tır şarampole uçtu! Adapazarı istikametinde uzun kuyruklar oluştu Hac kurası çekilişi sonuçları saat kaçta açıklanacak?