Neredeyse Türkiye'deki herkesin tanıdığı Leylek Jonas, gökte uğradığı kartal saldırısı sonucu hayatını kaybetti

Her yıl Türkiye'den geçen ve memleketi Almanya'ya giden Leylek Jonas, herkesin sevgilisi haline gelmişti. Kışın İsrail'e giden Leylek Jonas, neredeyse Türkiye'deki herkesi tarafından tanıyordu. Leylek Jonas, gökte uğradığı kartal saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Neredeyse Türkiye'deki herkesin tanıdığı Leylek Jonas, gökte uğradığı kartal saldırısı sonucu hayatını kaybetti

Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş'in sosyal medya hesabından duyurduğu acı haberde Leylek Jonas'ın hayatını kaybettiği belirtildi. Tüydeş, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Leylek Jonas, maalesef geçtiğimiz günlerde bir kartal tarafından yuvasının yakınında avlanmış. Yuvasında 2 yavrusu yumurtadan çıkmış 2 tanesi ise henüz çıkmak üzereymiş. Almanlar durumu fark edince eşinin tek başına bu yavrulara bakamayacağından yuvadaki yumurta ve yavruları alarak bakımlarını üstlenmiş. Bugün Türkiye'de bir çok insan tarafından da takip edilen ve özellikle göç dönemlerinde gündem olan Leylek Jonas'ın 2022'de bir yavrusu daha ak kuyruklu kartal tarafından avlanmış. Fotoğraftaki leylek Jonas'ı bu bahar İstanbul'daki göç molasında fotoğraflamıştım. Size bu kez mutlu sonla bitmeyen bir kuş hikayesi anlatacağım.

LEYLEK JONAS
Tüydeş, Leylek Jonas'ı şöyle anlattı:

Leylek Jonas tam 10 yıl önce Almanya'da Buchhorst'ta dünyaya gelmişti. Ve ona kuş araştırmacıları tarafından uydu takip cihazı henüz yuvada yavru bir leylekken takıldı 2013'te. Bu sayede göç rotası başta olmak üzere önemli istatistiksel bilgilerle leyleklerin popülasyonuna yönelik araştırmaya katkı sağlayarak bilimin de bir parçası olmuştu. Animal Tracker başta olmak üzere araştırmacılar ve meraklı kuşseverler onu böylece günlük olarak takip ediyor ve nerelerden geçtiğini, nerelerde konakladığını güncel şekilde öğreniyorlardı. Bu bazıları için anlamsız gelse de, doğayı fark eden, kuşun gözünden doğada olmayı hayal edebilen binlerce kişi için bu büyük bir tutku haline gelmişti aslında.

Neredeyse Türkiye'deki herkesin tanıdığı Leylek Jonas, gökte uğradığı kartal saldırısı sonucu hayatını kaybetti - Resim : 1

Yıllar sonra Jonas yetişkin bir leylek oldu ve bu kez doğduğu Buchhorst yakınlarında başka bir bölgede eş bulup yuva kurdu. Ve yıllar boyunca eşiyle her bahar o yuvada buluştu. ilk 4 yılı yavruluktan sayarsak 6 yıldır babalık görevini en iyi şekilde yerine getirmeyi başardı. Jonas'ın bir yıllık rotası aşağı yukarı hep böyleydi. Küçük değişiklikler olsa dahi rotanın ana hatları değişmezdi. Hatta tarihi bile.

Cumhurbaşkanı özel yayını ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün? Sandığımdan kim çıktı? Hangi parti, hangi aday ne kadar oy aldı? İstanbullunun çilesi bitmiyor!