NOTAM nedir, ne demek, ne anlama geliyor?

NOTAM kelimesi, anlamı günün aranılan konusu. Gaziantep Havalimanında tanımlanmayan bir cisim nedeniyle uçuşlar yapılamadı. NOTAM ilanı ile Gaziantep hava sahası uçuşlara kapatıldı. Peki, NOTAM nedir, ne anlama gelir, neden ilan edilir?

NOTAM nedir, ne demek, ne anlama geliyor?

Gaziantep hava sahası uçuşlara kapatılması sosyal medyanın gündeminde yer alıyordu. Tanımlanmayan bir cismin hava sahasında tespit edilmesi ile tüm uçuşlar durduruldu. UFO görüldü sözleri ile konuşulan Gaziantep Havalimanında NOTAM bildirisi yayımlandı. Bu nedenle NOTAM nedir, ne anlama gelir, neden ilan edilir merak edilmeye başlandı. İşte ayrıntılar...

NOTAM NEDİR?

NOTAM, havacılıkta kullanılan bir terimdir ve "Notice to Airmen" yani "Havacılara Bildirim" anlamına gelir. NOTAM'lar, hava sahasında veya havaalanlarında meydana gelen veya gelebilecek olan herhangi bir durumu, değişikliği veya tehlikeyi havacılara duyurmak için yayınlanan resmi bildirimlerdir. NOTAM'lar, uçuş planlaması, güvenliği ve operasyonları etkileyebilecek önemli bilgiler içerir.

NOTAM metninin büyük bir kısmı kısaltma ile akronimlerden oluşur ve İngilizce olarak yayımlanır.

NOTAM nedir, ne demek, ne anlama geliyor? - Resim : 1

NOTAM BİLDİRİSİ NEDEN YAYIMLANIR?

Notam bir tür ikaz yayınıdır. Pilotlar, her uçuş öncesinde uçağa geçmeden önce brifing ofislerinden ya da dispeçerlerden notamları alırlar. Bu notamlar gidilecek rota, kalkış, yedek ve varış meydanları hakkında yayınlanmış olan bültenlerdir. Pilotlar burada yol ve meydanların kısıtlayıcı bölümleri üzerinde durur, hangi hava sahalarının tahditli olduğu hakkında bilgi edinirler. Örneğin, inşaat dolayısı ile kapalı bir pist, çalışmayan bir seyrüsefer cihazı ya da askeri bir tatbikat pilotun dikkatli bakması gereken kısıtlayıcı faktörlerdir. Aynı zamanda, hava trafik kontrolörleri de burada anahtar görevi görürler. Kontrolörler günlük bazda notamlı ya da tahditli bölge bilgilerini incelerler, bu bilgiler ışığında trafik idaresini nasıl yürüteceğini planlarlar. Örneğin, pistte taksi yolları kapalılığına ya da pist civarındaki vinç notamlarına bakıp yönlendirme yetkisi yapmakla yükümlüdürler.

NOTAM nedir, ne demek, ne anlama geliyor? - Resim : 2

NOTAMLARIN HARF KARŞILIKLARI

Uluslararası Notamlar; A, B, C ve S harfleriyle tanımlanan 4 ayrı seri ile uluslararası kullanıcılara dağıtılır.

‘A‘ Serisi NOTAM, genel kurallar, yol seyrüseferi ve haberleşme kolaylıkları, FL245 ve üzerinde yer alan hava sahası kısaltmaları ve aktiviteler ile uluslararası trafiğe açık başlıca havalimanlarına ilişkin tüm bilgileri içerir.

‘B‘ Serisi NOTAM, genel kurallar, yol seyrüseferi ve haberleşme kolaylıkları, FL245 altında yer alan hava sahası kısaltmaları ve aktiviteler ile uluslararası trafiğe açık başlıca havalimanlarına ilişkin tüm bilgileri içerir.

‘C‘ Serisi NOTAM, heliportlar ya da sadece VFR uçuşlara izin verilen havalimanlarında VFR uçuş usullerine ilişkin bilgileri içerir.

‘S‘ Serisi (SNOWTAM), meydanda kar, buz, sulu kar ya da su birikintisi sebebi ile oluşan tehlikelere ilişkin bilgileri içerir

Ulusal  NOTAM serileri

Ulusal Notamlar; E, G, H ve M harfleriyle tanımlanan 4 ayrı seri ile ulusal kullanıcılara dağıtılır.

E‘ Serisi: Kış süresince meydan hareket sahasındaki kar, sulu kar, buz veya su birikintisinin oluşturduğu tehlikeli durumlara ilişkin bilgileri içerir.

G‘ Serisi: Türkiye’deki tüm havaalanları, yol, seyrüsefer kolaylıklarını, hava sahası tahditleri ve ikaz bilgilerine ilişkin bilgileri içerir.

H‘ Serisi: Sadece İstanbul FIR’ı içindeki meydan, seyrüsefer kolaylığı ve bunlarla ilgili değişiklik bilgilerini içerir.

M‘ Serisi: Askeri otoriteleri ilgilendiren askeri havaalanları, seyrüsefer kolaylıkları ve bu konuyla ilgili değişiklik bilgilerini içermektedir.

Gaziantep
Soğanın fiyatı düşmeye başladı! Hayatını kaybeden Nuri Sesigüzel kaç yaşındaydı? 2. turda seçmen kağıdı gelecek mi? YSK tarafından açıklan kesin seçim sonuçları Resmi Gazete'de yayımlandı!