Orucu bozmak 61 gün kefaret gerektirir mi?

Ramazan ayı başladı ve beşinci gün orucu tutuluyor. Orucu bozan durumlar Ramazan ayı ile araştırılmaya başlandı. Diyanet, orucu bozan durumlar için kefaret veya kaza gerektiren durumları da açıkladı. Peki, orucu kasten bozmanın hükmü nedir? Orucu bozmak 61 gün kefareti gerektirir mi? İşte Diyanetin açıklaması...

Orucu bozmak 61 gün kefaret gerektirir mi?

Orucu kasten bozmak 61 gün oruç tutmayı gerektirir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı, orucu bozmanın büyük günah olduğunu ve kasten bozulması halinde kefaret mi gerektirir yoksa kaza mı edilmesi gerekiyor açıkladı. 61 gün kefaret orucu tutulması gereken durumlar nelerdir?

ORUCU KASTEN BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların kefaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. Oruç kefareti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.

ORUCU BOZAN VE KEFARET GEREKTİREN DURUMLAR

Oruç, ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından (fecr-i sadık), güneş batıncaya kadar, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. Oruçlunun söz konusu yasak fiillerden uzak durması anlamındaki “imsak”ın ihlal edilmesiyle oruç bozulur.
Başlanan Ramazan orucunun aşağıdaki fiiller sebebiyle bozulmasından dolayı hem kaza hem de kefâret gerekir:
a) Cinsel ilişkide bulunmak. Oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak her iki taraf için de kaza ve kefâreti gerektirir.
b) Meşru bir mazeret bulunmaksızın, gıda veya gıda hükmünde olan ya da yenilip içilmesi mutat bir şeyi bilerek yemek ve içmek Hanefilere göre kaza ve kefâreti gerektirir. Şafiîlere göre ise bu durum sadece kazayı gerektirir.

Kurban Bayramı ne zaman, hangi günlere denk geliyor? İftara ne kadar kaldı? 27 Mart Pazartesi iftar vakitleri Çin tıbbında kullanılan "zombi mantarı" İstanbul'da görüldü DASK'ın yatırdığı hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi geçti