Ağır hasarlı binalar neden hemen yıkılmıyor: Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı açıkladı

Şanlıurfa'daki ağır hasarlı binanın bulunduğu caddede panik anları yaşandı. Çevresinde yayaların olduğu ve araç trafiğine açık olan bölgede, binanın yıkılması korku saçtı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, hasarlı, ağır hasarlı binalarla ilgili hukuki süreci açıkladı.

Ağır hasarlı binalar neden hemen yıkılmıyor: Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı açıkladı

Kahramanmaraş'ta yaklaşık bir ay önce gerçekleşen depremlerden 11 il etkilenmişti. Felaketten etkilenen Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde ağır hasarlı olan 6 katlı bina, bir anda çöktü.

Bölgeye AFAD, itfaiye, UMKE, sağlık ekipleri ve güvenlik güçleri sevk edildi. Enkazda bir kişinin olma ihtimaline karşı arama kurtarma çalışması yapılıyor.

PANİK ANLARI YAŞANDI
Çalışmaların yapıldığı ağır hasarlı binanın çökmesi üzerine olay sırasında yoldan geçmekte olan bir vatandaş düşen molozlar nedeniyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Vatandaşın hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi.

Çöken binanın bulunduğu caddede park halinde araçların olduğu, araç ve yaya hareketliliğinin devam ettiği görülüyor.

MEVCUT HUKUKİ SÜRECİ ANLATTI
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz; az, orta ve ağır hasara göre mevcut binaların yıkılıp yıkılmayacağına karar verildiği belirterek, ''Bizim imar kanunu ağır hasarlı binaların önce insanlardan arındırılmasını, malikler tarafından yıkılmasına yıkılmıyorsa da idare tarafından yıkılmasını emrediyor.'' dedi. Kiraz, belediyelerin bu konuda yetkisinin olmadığı yönündeki açıklamaların yanlış olduğunu söyledi.

Kiraz, ''Ağır hasarlı binalarda yetki belediyelerdedir. Bunları yıkması gerekiyor/ Tabi' öncelikle güvenlik önlemi alarak bu cadde insandan arındırarak yıkım süreci gerçekleştirilmelidir.'' diyerek belediyelerin sorumluluklarını hatırlattı.

Kiraz, son olarak sözlerini ''Belediye hemen mühürleyip insandan arındırdıktan sonra da direkt yıkabilir.'' ifadeleri ile sonlandırdı.

Şanlıurfa
Basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklandı! Binalara zorunlu sismik izolatör Deprem bölgesinde tedirginlik oluşturan görüntü! Yaşlı adam enkaz altındaki eşini elleriyle çekip kurtardı