Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: infaz edilmişler

Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentinde bulunan Nasser Hastanesi’nin bahçesindeki toplu mezardan çıkarılan ceset sayısı 310'a çıktı.

Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: infaz edilmişler

amas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, Filistinli yetkililerin Nasır hastanesi arazisinde 283 ceset bulunduğu ve bunlardan 42'sinin kimliğinin tespit edildiği yönündeki raporlarını doğrulamak için çalıştıklarını söyledi.

Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: infaz edilmişler - Resim : 1

Shamdasani, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kurbanların toprağın derinliklerine gömüldüğü ve üzerlerinin atıklarla örtüldüğü bildirildi. Ölenler arasında yaşlılar, kadınlar ve yaralılar olduğu iddia edilirken, diğerleri... elleri bağlı ve kıyafetleri çıkarılmış halde bulundu" dedi.

Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: infaz edilmişler - Resim : 2

DEHŞETE DÜŞTÜK

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ve El Şifa Hastaneleri’ndeki yıkım ve bölgede “toplu mezarlar” bulunduğu haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Türk, ölümlerle ilgili bağımsız, etkili ve şeffaf soruşturmalar yürütülmesi çağrısında bulundu ve ekledi: "Mevcut cezasızlık ortamı göz önüne alındığında, bu soruşturmaya uluslararası müfettişler de dahil edilmelidir" ifadelerini kullanırken

ABD Dışişleri Bakanlığı da raporların "son derece rahatsız edici" olduğunu da vurguladı.

Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: infaz edilmişler - Resim : 3

NE OLMUŞTU?

Filistinli yetkililer, Nasır Hastanesi arazisinden 300’den fazla ceset çıkarıldığını duyurmuş, İsrail ordusu ise cesetleri kendilerinin gömdüğü iddiasının "asılsız" olduğunu iddia etmişti.

Ancak İsrail ordusunun Şubat ayında Han Yunus kentindeki hastanede iki hafta süren bir operasyon sırasında askerlerin "istihbaratın rehinelerin varlığına işaret ettiği yerlerde" Filistinliler tarafından gömülen cesetleri "incelediği" belirtildi.

İsrail'in Nasır'a düzenlediği operasyondan önce hastane personeli, yakınlardaki çatışmalar nedeniyle mezarlıklara erişim sağlanamadığı için cenazeleri hastanenin avlusuna gömmek zorunda kaldıklarını söylemişti. İsrail'in Kasım ayında hastaneye düzenlediği ilk baskından önce de El Şifa'dan benzer haberler gelmişti.

İsrail ordusu savaş sırasında Gazze'deki birçok hastaneye baskın düzenlediğini çünkü Hamas savaşçılarının bu hastanelerde faaliyet gösterdiğini iddia etmiş; Hamas ve sağlık yetkilileri bunu reddetmişti.

Kaynak: Ajanslar

Gazze
Kongo'da M çiçeği salgını Rus Bakan Yardımcısı rüşvetten gözaltına alındı ABD'den soykırım İsrail ve Ukrayna'ya dev savunma yardımı Aliyev: Ermenistan ile barış hiç olmadığı kadar yakın