İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz

Ortadoğu, dün akşam saatlerinde başlayarak sabaha kadar süren bir gerileme sahne oldu. Tarih sahnesinde birçok kez karşı karşıya gelen İran ile İsrail arasında bu kez fitili ateşleyen, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yaptığı saldırı oldu. İran, 300 kadar İHA ile saldırıya geçti. Genelkurmay Başkanı, "İsrail'e yönelik operasyon başarıyla tamamlandı ve devamı gelmeyecek" derken İsrail savaş kabinesi toplandı. İlk mesaj, "Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz" oldu

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz

CANLI ANLATIM: İran - İsrail arasında haftalar öncesinden başlayan gerilim dün gece saatlerinde tırmanışa geçti. İran, 300 kadar İHA ile İsrail'e uyarı saldırısında bulundu. Peki neler yaşandı?

İşte dakika dakika tüm sıcak gelişmeler:

KARAR VERİLEMEDİ

İsrail basının toplantıya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Savaş Kabinesi toplantısının İran’a verilecek karşılık konusunda karara varamadan sona erdiği aktarıldı. Savaş Kabinesi’nin İran’a karşılık verilmesi konusunda kararlı olduğu ifade edilen haberlerde, Savaş Kabinesi’nin zamanlama ve kapsam konusunda henüz bir karara varamadığı belirtildi.

SALDIRI HAZIRLIĞI

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari basın toplantısı düzenledi. Hagari, İran’ın İsrail'e yaklaşık 350 füze ve İHA ile saldırdığını aktararak, saldırının toplam 60 ton patlayıcı içerdiğini ve bunun "muazzam hasara yol açabileceğini" söyledi. İran’a verilecek karşılığa değinen Hagari, "Son birkaç saatte değerlendirmeler yaptık ve savunma ve saldırı planlarını onayladık" dedi.

G7'DEN AÇIKLAMA

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından G7 ülkelerinin liderleri video konferans yoluyla bir araya geldi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptığı açıklamada, “G7 liderleriyle birlikte İran'ın İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını oybirliğiyle kınadık. Tüm taraflar itidalli davranmalıdır. Gerilimin azaltılmasına yönelik tüm çabalarımızı sürdüreceğiz. Gazze'deki krizin bir an evvel, özellikle de acil bir ateşkes yoluyla sona erdirilmesi fark oluşturacaktır. Lübnan da dahil olmak üzere Orta Doğu'daki durum önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi'nde ele alınacak” dedi.

NATO'DAN KINAMA

 NATO, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını kınadı. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, yaptığı açıklamada, “İran'ın bir gecede tırmandırdığı gerilimi kınıyor, itidal çağrısında bulunuyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Orta Doğu'daki çatışmanın kontrolden çıkmaması hayati önem taşımaktadır” dedi.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ İKİNCİ KEZ TOPLANIYOR

İran'ın dün gece İsrail'e düzenlediği İHA saldırısının ardından İsrail savaş kabinesi ikinci kez toplanıyor. Görüşmelerinin yapılacağı sırada açıklamada bulunan Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, "Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz" dedi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 1

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkiidaşıyla görüştü. Fidan, Türkiye'nin gerilimin tırmanmamasını istediğini ifade etti.

Bakan Fidan daha sonra İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefonda bölgedeki gelişmeleri görüştü.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Bakan Fidan, İngiliz mevkidaşı Cameron ile telefon görüşmesi yaptı.

Her iki bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladı.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 3

İSRAİL: İRAN'I VURMA TEHDİDİ HALA GEÇERLİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran'ı vurma tehdidinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.

"İran İsrail'e saldırırsa biz de saldıracağız dedik ve bu hala geçerli." diyen Katz, müttefikleriyle işbirliklerini derinleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Katz, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzelerle düzenlediği saldırıya ilişkin ordu radyosuna açıklama yaptı.

İRAN: İSRAİL'E YÖNELİK OPERASYON BAŞARIYLA TAMAMLANDI

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri, İsrail'e düzenledikleri askeri operasyonun başarıyla sonuçlandığını öne sürerek, devamını amaçlamadıklarını söyledi.

"SALDIRININ UYARI SEVİYESİNDE KALMASINA ÇABA GÖSTERİYORUZ"

Sivil yerleşim yerleri ile ekonomik bölgelerin vurulmadığını kaydeden Bagheri, çok daha fazla füze atabilme kabiliyetine sahip olmalarına rağmen İsrail'e saldırının uyarı seviyesinde kalmasına çaba gösterdiklerini kaydetti.

RUSYA: İRAN VE İSRAİL’İ İTİDALLİ DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin, ilgili tüm tarafları itidalli davranmaya çağırdı ve bölge devletlerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceğini umduklarını bildirdi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 4

İRAN İÇ HAT UÇUŞLARI PAZARTESİYE KADAR İPTAL EDİLDİ

Yarı resmi Mehr haber ajansının haberine göre, İran'ın başkenti Tahran'daki Mehrabad havaalanı ve diğer bazı İran şehirlerindeki havalimanları Pazartesi sabahına kadar iç hat uçuşlarını iptal etti.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 5

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ: SALDIRI MEŞRU MÜDAFAADIR

İbrahim Reisi, "Siyonist rejime ders veren" Devrim Muhafızları'nın "cesur adamlarını" selamlayan bir bildiri yayınladı.

İran cumhurbaşkanı, "Dini liderin gerçek vaadi olan saldırganın cezalandırılması yerine getirildi" dedi.

Operasyonun İsrail'in saldırgan eylemlerine yanıt olarak "meşru meşru müdafaa hakları çerçevesinde" gerçekleştirildiğini ekledi.

Reisi ayrıca, İran'ın son altı ayda ve son haftalarda, İsrail'in uluslararası yasaları ihlal etmesi konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin eylemsizliğinin "korkunç etkilerini" göstermek için her türlü aracı kullandığını söyledi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 6

İSRAİLLİ AŞIRI SAĞCI BAKANDAN İRAN’A KARŞI "EZİCİ SALDIRI" ÇAĞRISI

İsrail'in aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran'ın hava saldırısının ardından "ezici saldırı" çağrısı yaptı.

Ben-Gvir, “Şu ana kadar etkileyici bir savunma, şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

HAMAS, İRAN'IN İSRAİL'E SALDIRISINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Hamas'tan gelen ilk açıklamada "Hamas olarak biz, İran İslam Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen askeri operasyonu doğal bir hak olarak görüyoruz ve Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınması ve Devrim Muhafızları'nın birçok liderinin öldürülmesi suçuna karşı hak edilmiş bir yanıt olarak görüyoruz" denildi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 7

İRAN GENELKURMAY BAŞKANI: İSRAİL KARŞILIK VERİRSE, TEPKİMİZ DAHA BÜYÜK OLUR

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, "Saldırımız bitti, devam ettirmek istemiyoruz ama İsrail çıkarlarımızı hedef alırsa sert karşılık veririz. Washington bize yönelik herhangi bir saldırıya katılırsa bölgedeki üslerini hedef alırız ve burada güvende olamazlar. Saldırı amacına ulaştı ve Şam'daki konsolosluğun hedef alınmasına tepki olarak geldi" dedi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 8
Muhammed Bakıri
IRAK, ÜRDÜN VE LÜBNAN HAVA SAHALARINI YENİDEN AÇTI

Irak, Ürdün ve Lübnan, dün gece İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan kamikaze insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 9

JOE BİDEN: G7 LİDERLERİYLE İRAN'IN SALDIRISINI ELE ALACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden İran'ın saldırısına "ortak bir diplomatik tepki" vermek için G7 ülkeleri liderleriyle toplantı yapacağını duyurdu.

Toplantının öğleden sonra yapılması bekleniyor. İsrail'den gelen haberler, İran'ın gönderdiği füze ve SİHA'ların İsrail tarafından etkisiz hale getirilmesinde, ABD ve İngiltere'ye ait uçakların da rol oynadığını gösteriyor.

İRAN ORDUSU: TÜM HEDEFLERE ULAŞILDI

İran ordusu İsrail'e yönelik saldırının 'tüm hedeflerine ulaştığını' söyledi

İRAN MECLİS BAŞKANI: DİPLOMATİK MİSYONLARIMIZA SALDIRIYA BİR CEVAP

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, dün gece İsrail'e gerçekleştirdikleri İHA saldırısının, Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırının cevabı olduğunu söyledi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 10
İran konsolosluğu (Suriye / Şam)
İSRAİLLİ BAKANDAN İRAN'A 'EZİCİ SALDIRI' ÇAĞRISI

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran'ın füze ve insansız hava araçları yağmuruna karşı askeri savunmasını övdü.

İran'a karşı büyük bir tepki verilmesi çağrısında bulunan bakan, 'Şu ana kadar etkileyici savunma; şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var' dedi.

İSRAİL ORDUSU: İRAN YAKLAŞIK 290 FÜZE VE İHA İLE SALDIRDI

İsrail ordusu saldırılarda İsrail'e herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığını, isabet eden balistik füzelerin ise altyapıya hafif hasarlar verdiğini açıkladı.

İRAN'IN İSRAİL'E ATEŞLEDİĞİ 300 KADAR FÜZENİN YÜZDE 99'U DURDURULDU

IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İran'ın bir gecede İsrail'e ateşlediği 300 kadar füzenin yüzde 99'unun hava savunma sistemleri tarafından durdurulduğunu söyledi. Hagari "Bu çok önemli bir stratejik başarıdır" dedi.

İRAN - İSRAİL GERİLİMİ HAKKINDA CANLI ANLATIM | İsrail savaş kabinesi toplandı: Doğru tarih ve zamanlamada bedelini ödeteceğiz - Resim : 11

İRAN: MESELE SONUÇLANMIŞTIR

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Ajanslar

Rusya İran'a desteğini açıkladı GKRY'ndeki İngiliz üslerinden İsrail'e destek için savaş uçakları kalktı İran, İsrail bağlantılı gemiye el koydu İran'dan İHA saldırısı