İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak!

İsrail-Filistin savaşında çok önemli bir gelişme yaşandı. İsrail'in 4 aylık ateşkesi öngören yeni esir takası için önerilen mutabakatı kabul ettiği ortaya çıkarken Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılması hususunda önceliklerinin "İsrail'in saldırılarının nihai olarak tamamen sonlandırılması" olduğunu söyledi. İşte detaylar...

İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak!

İsrail, Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarını 7 Ekim'den bu yana sürdürürken, ateşkes görüşmelerinde umut verici gelişme yaşandı. "Sky News Arabia" haber sitesine göre Fransa'nın başkenti Paris'te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililer esir takasına ilişkin görüşme yaptı. Haberde, İsrail'in aracı ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın esir takası için önerdiği mutabakatı kabul ettiği ileri sürüldü. Önerinin bugün Hamas'a da iletildiği ve Filistinli direniş grubunun cevabının beklendiği aktarıldı.

İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak! - Resim : 1

TARAFLAR ANLAŞIRSA HAMAS ESİRLERİ SERBEST BIRAKACAK, İSRAİL SALDIRILARINA ARA VERECEK

Tarafların öneriyi kabul etmesi halinde Hamas'ın elindeki esirlerin tamamının serbest bırakılacağı İsrail'in ise bölgeye yönelik saldırılarına aşamalı olarak ara vereceği iddia edildi.

İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak! - Resim : 2

ATEŞKES 4 AYA KADAR ÇIKABİLİR

Mutabakat sağlanırsa İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ne kadar ara vereceğine ilişkin detay verilmezken daha önce İsrail ve uluslararası basında çıkan haberlerde bu sürenin 2 ila 4 ay arası olabileceği yazılmıştı. Haberde, tarafların mutabakatı kabul etmesi halinde İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardımın girişine izin vereceği kaydedildi.

İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak! - Resim : 3

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hamas ofisinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında açıklamada bulundu.

İsrail medyasında iddia edilen olası esir takası anlaşmasına değinen Hamdan, "Şüphesiz Katar ve Mısır gibi dost ülkelerden özellikle ateşkesin sağlanması için büyük girişimler var. Biz en başından beri tüm fikirler ve önerilere ciddi bir şekilde yaklaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hamdan, İsrail ile olası bir esir takası anlaşması ve ateşkes için daha önce de açık bir şekilde dile getirdikleri gibi önceliklerinin, "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların nihai olarak tamamen sonlandırılması" olduğunu vurguladı.

Gazetecilerin, kısa bir süre içerisinde geçici bir esir takası anlaşması mümkün mü sorusuna Hamdan, kendilerinin geçici veya birkaç günlük değil nihai anlaşmada ısrarcı olduklarını, geçici ateşkesin İsrail'in Gazze'ye yönelik yeniden saldırılar düzenlemeyi arzuladığını göstergesi olduğunu belirtti.

İsrail-Filistin savaşında taraflar uzlaşırsa ateşkes sağlanacak! - Resim : 4

KASIM AYINDA ATEŞKES YAPILMIŞTI

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım 2023'te başlayan ve bir hafta süren esir takası kapsamında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Hamas'ın elinde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

Kaynak: AA

Putin'in Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklama Ticaret Bakanı Filistinli iş insanlarıyla görüştü Gazze'deki Emel Hastanesi'nin cerrahi bölüm durdu Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili istifa etti