Libya'da kaybolan 2.5 ton uranyum bulundu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Libya'da 2.5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin daha önce belirtilen konumda bulunamadığını açıklamıştı. Başlatılan arama çalışmalarının sonucunda Libyalı Tümgeneral el-Mahcub, varillerin Libya-Çad sınırında olması gereken bir depodan yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunduğu açıkladı.

Libya'da kaybolan 2.5 ton uranyum bulundu

UAEA tarafından yapılan açıklamada 14 Mart'ta UAEA müfettişlerinin Libya’daki gözlem faaliyetlerinde, 2.5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin daha önce yetkililer tarafından belirtilen yerde bulunamadığını tespit ettiği duyurulmuştu.

Uranyumun depolandığı bölgenin adı açıklanmazken, hükümetin kontrolündeki bölgelerde olmadığı belirtildi.

HEM NÜKLEER GÜVENLİK HEM DE RADYOLOJİK RİSK ENDİŞESİNE NEDEN OLDU
UAEA Başkanı Rafael Grossi'nin durumla ilgili teşkilata üye ülkeleri bilgilendirdiği, yetkililerin uranyumun belirtilen bölgeden nasıl çıkarıldığının ve şu anda nerede olduğunun tespit edilmesi için çalıştığı belirtilmişti. Açıklamada, “Nükleer malzemenin mevcut konumu hakkındaki bilgi kaybı, nükleer güvenlik endişelerinin yanı sıra radyolojik bir risk oluşturabilir" ifadeleri kullanılmıştı.

DEPODAN 5 KİLOMETRE UZAKTA BULUNDU
Yapılan çalışmalar sonucu Libyalı Tümgeneral Halid el-Mahcub tarafından yapılan açıklamada, varillerin Libya-Çad sınırında olması gereken bir depodan yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunduğu kaydedildi. 

NE KADAR TEHLİKELİ OLDUĞUNU ANLAYAMAMIŞLAR
Mahcub, UAEA Başkan Yardımcısı Massimo Aparo'nun kendilerine uranyumu kaçıran kişilerin maddenin ne kadar tehlikeli olduğunu bilmemeleri üzerine işlerine yaramadığı için bıraktığını söylediğini aktardı.

Olayla ilgili soruşturmaların sürdüğünü belirten Halid el-Mahcub, çalışmaların UAEA ile ortak sürdüğünü söyledi.

Libya
Alman Büyükelçi'den Kılıçdaroğlu'na destek NASA yeni uzay kıyafetini tanıttı! İran'da 5.3 büyüklüğünde deprem Rus savaş uçakları ABD İHA'sının üzerine yakıt boşaltarak düşürdü! O anlar kamerada