Borsada rekor neyin habercisi? Dolar yıl sonunda ne kadar olacak? Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu'na sorduk |HABERET.COM ÖZEL

Borsa rekor kırmaya devam ederken bugün de BIST 100 endeksi, 11.000 puanı aşarak psikolojik sınırı geçti ve rekor seviyeyi gördü. Dolar kurunda ise günlerdir ufak düşüşler yaşanıyor. Peki Borsa'daki rekorun sebebi ne? Dolardaki düşüş sürecek mi? Prof. Dr. İsmail Sadi Uzunoğlu, konuya ilişkin Haberet.com'dan Gizemnur Gül'e özel açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Borsada rekor neyin habercisi? Dolar yıl sonunda ne kadar olacak? Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu'na sorduk |HABERET.COM ÖZEL
  • Borsa İstanbul peş peşe rekorlarına devam ediyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11.002,45 puanla rekor seviyeyi gördü. Peki Borsa'daki bu rekorun sebebi ne?
Borsada rekor neyin habercisi? Dolar yıl sonunda ne kadar olacak? Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu'na sorduk |HABERET.COM ÖZEL - Resim : 1
Prof. Dr. İsmail Sadi Uzunoğlu
  • Prof. Dr. İsmail Sadi Uzunoğlu, borsadaki rekorun küskün yatırımcının geri dönmesi, halka arza rağbetin artışı ve yabancı yatırımcının borsayı tercih etmesine bağladı.
  • İşte Uzunoğlu'nun açıklamaları:

"KÜS YATIRIMCI GERİ DÖNDÜ"

Borsa bugün rekor kırdı, 11 bin baz puana geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Halka arzlarda yatırımcı borsayı daha çok tercih ediyor. Halk arzlardaki bu giriş 8 milyonun üzerine tekrar çıktı.

Küs yatırımcı vardı, piyasadan çekilmişti. Onlar tekrar geldi.

Halka arzlardan para kazanmaya çalışan bir kesim var. Onun getirdiği bir ivme var.

"YABANCI YATIRIMCILAR BORSAYI TERCİH ETMEYE BAŞLADI"

İkinci faktör de sıcak para getiren yabancılar daha tahvil-bono piyasasını tercih ediyorlar. Ama biraz da hisseye kaydıklarını söylemek lazım."

TL'YE RAĞBETTE ARTIŞ VAR

Uzunoğlu, dolar kurunda yıl sonu için 38 TL civarını beklediğini söyledi. Peki dolardaki aşağı yönlü hareketin nedeni ne?

"Sebebi içeride özellikle TL'nin cazip olması. Faizlerin yukarı doğru gelmesi nedeniyle TL'nin cazip hale gelmesi. İkinci faktör de özellikle sıcak para biriklerinin etkili olmasıdır. Dışarıdan sıcak para girişleri var. TL'nin getirisi yüksek. Dövizin getirisi yok.

Dövizin getirisi düşük olduğu için insanlar bu süreçte faizden yararlanmaya çalışıyorlar.

Yaz aylarında turizm daha canlı olur. O nedenle dövizde bir durgunluk, aşağıya doğru hareketlerden ziyade yatay hareketler olacağını tahmin ediyoruz.

"MERKEZ BANKASI'NIN GÜZEL GÜNLERE DÖNMESİ İÇİN 60 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATIN ALMASI LAZIM"

Merkez Bankası'nın hala çok ciddi eksi rezervi var. Dolayısıyla bunun artıya geçmesi için, en azından eski güzel günlerine dönmesi için daha 60 milyar dolar civarında döviz alması lazım.

Şu anda -20'ler seviyesinde. 60 milyar dolar alsın ki artı 40'lara dönsün Merkez Bankası.

Yıl sonu dolar tahmininiz nedir?

Yılbaşı için şu anda 32 TL seviyesindeyse 38 TL seviyesi gibi bir rakamı telaffuz edebiliriz.

Kaynak: haberet.com

Kira zammında % 25 sınırı uygulamasının bitmesi nelere sebep olur? Memur-Sen'den servislerin kaldırmasına tepki 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi Koç Holding'den 'Yapı Kredi' iddiası için açıklama var