Darphane harekete geçti! Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! İnşaat demirine o zorunluluk getirildi

Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin ardından Darphane'den inşaat demiri kararı! Var olan inşaat demiri üreticileri ya da ithalatçı, ihracatçı, bayi, toptancı, tüccar ve yapı müteahhitlerine 1 Ocak 2024'ten önce İDİS'e geçmek zorunlu oldu. Bu çerçevede İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ithalatı, ihracatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacak.

Darphane harekete geçti! Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! İnşaat demirine o zorunluluk getirildi

Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin ardından bundan sonra bir ihmale geçit vermemek ve kayıplar yaşamamak adına, sorunları kökünden çözme temelli çalışmalara hız katıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Resmi Gazete'nin bugün yayımlanan sayısında yayımlanan İDİS uygulama genel tebliğine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak sistem çerçevesinde üreteci ya da ithalatçı tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket ya da güvenlikli işaret uygulanması, üretim çalışmalarıyla alakalı esas verilerin takibi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar testleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi, bu verilerin Darphane tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve GİB'e aktarılması zorunluluğu getirildi. Bundan sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılmayacak.

Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için üretim tesislerinde ve inşaat demiri ithal eden firmalar için Darphane tarafından belirlenen yerlerde İDİS bileşenleri kurulacak ve Darphane tarafından belirlenmiş özellikleri içeren güvenlikli etiketler veya işaretler kullanılacak.

İnşaat demiri satan veya satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgelerini girecek. Güvenlikli etiket veya işaret birim fiyatları maliyet unsurları dikkate alınarak Darphane tarafından belirlenecek.

Bugün itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31 Ocak 2024 tarihinden sonra bu stoklarını satışa sunmayacak.

İDİS'e kayıtlı firmalar işi bırakmaları halinde, kullanılmamış güvenlikli etiket veya işaretleri işin bırakıldığı tarihi takip eden 7 gün içinde Darphaneye teslim edecekler.

16 Mart Perşembe 2023 Dolar - Euro fiyatları anlık güncel döviz kurları İstanbul Tuzla TOKİ kura çekilişi canlı yayını ve sonuçları Deprem sonrası yazlıklarda fiyat artışı EYT'de staj sayılacak mı? Bakan Bilgin'den açıklama