Düğünlerde çalan müziğin telif bedelini kim ödeyecek?

Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) çoğu düğün salonunda çalınan şarkılar için telif isterken işletmeciler, durumun yasal olmadığının altını çiziyor.

Düğünlerde çalan müziğin telif bedelini kim ödeyecek?

Düğün salonlarındaki atmosfere şarkılar eşlik ediyor.

Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) o şarkıların telif bedelini alabilmek için harekete geçti. Ancak, ticari bir amaçla çalınmadığı toplu eğlence olduğu gerekçesiyle çalındığı için bu durumun yasal olmadığı belirtiliyor.

DÜĞÜNLERDE MÜZİK BEDELİNİ KİM ÖDER?

Düğün salonu işletmecilerinden yıllık bir defaya mahsus 6 bin 500 lira ücret talep ediliyor.

Ancak İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası, geçmiş yıllarda çıkmış bir yargıtay kararını örnek gösterip üyelerinin telif ücreti ödeme zorunluluğu olmadığını iddia ediyor. İşletmeciler de artan gider kalemlerine bir yenisini eklemekten çekiniyor.

Düğün salonu işletmecisi Ahmet Şahin, alanın umuma açık olmadığını, mekanı şahsa kiraladıklarını ifade etti.

Hukukçulara göre ise yasa açık ama konu vicdani. Avukat Mustafa Zafer, "Biz buradan bir kazanç elde edelim ve herhangi bir şekilde bu kazanç elde edilirken o geceyi en güzel şekilde süsleyen müzik eserleri sahiplerine herhangi bir bedel ödemeyelim demek. Hem vicdana hem de hukuka uygun olmaz." dedi.

KUAFÖR, KAFE, RESTORAN...

MESAM yakın gelecekte kuaför, kafe ve restoran gibi işletmelerden de telif alınması için harekete geçecek.

Emlak Katılım'dan 2025 ilk çeyreğinde 5,2 milyar lira net kar AJet'ten yurt dışı bilet kampanyası İstanbul'da deprem sonrası kiralar düşüşte 7 marka ifşa oldu: Sucuk diye neler yedirmişler neler