Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu

Son Dakika: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon martta aylık bazda yüzde 3,16 olurken, yıllık bazda yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.

Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu
  • Türkiye İstatistik Kurum bugün, yılın üçüncü enflasyon verilerini oluşturacak olan mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
  • Enflasyon martta aylık bazda yüzde 3,16 olurken, yıllık bazda yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.

Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu - Resim : 1

BAKAN ŞİMŞEK: AYLIK ENFLASYON ÖNGÖRÜMÜZ DOĞRULTUSUNDA MART AYINDA GERİLEDİ

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek enflasyon verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, aylık verilerin öngördükleri gibi gerilediğini belirterek şunları kaydetti:

"Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir. Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız."

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI

  • Mart ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için belirleyici oluyor.
  • Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.
  • Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek.
  • Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu - Resim : 2

ANKETLER NE DİYORDU?

  • Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,67 oldu.
  • Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 3,40, en yüksek yüzde 4,42 aralığında yer aldı.

Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu - Resim : 3

  • Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 67,07 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,32'ye çıkacağı öngörülüyordu.

Son Dakika: Mart ayı enflasyonu belli oldu - Resim : 4

  • Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de martta 45,58 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53 artış göstermişti.

Kaynak: Ajanslar

8 bin personel alınacak Alışgidiş’e, Qorus Reinvention Awards Europe 2024'te Distribution Kategorisi'nde Ödül ebebek’in yeni Pazarlama Direktörü Itır Erel Ergül oldu Sarar’da Bahar, Şıklığıyla Geldi!