AB ülkeleri Türk vatandaşlarına neden vize vermiyor? AB'den Türkiye'ye ambargo mu var? AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Landrut cevapladı

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize vermemesi dünya gündeminde. Gazeteci Hande Fırat da vize sorununu AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'a sordu. AB tarafından Türkiye'ye bir vize ambargosu uygulanmadığını söyleyen Meyer-Landrut, "Reddedilme oranlarına baktığımızda Türkiye’nin reddedilme oranı dünya standartları ortalamasının altında." dedi.

AB ülkeleri Türk vatandaşlarına neden vize vermiyor? AB'den Türkiye'ye ambargo mu var? AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Landrut cevapladı

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ambargosunun detaylarını AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'a sordu.

Meyer-Landrut yaptığı açıklamada, AB tarafından Türkiye'ye bir yasak olmadığını söyledi.

İşte Hande Fırat'ın "AB ve Türkiye’ye çağrım var: Vize için önce kolaylaştırma masası kurulsun" başlıklı yazısının detayları...

schengen vizesi

Sevgili okurlarım,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AB, vizeyi siyasi şantaj olarak kullanıyor” mesajının yanı sıra hemen herkesin Avrupa Birliği vizesi alırken yaşadığı şu sorunlar bir gerçek:

- Onlarca evrak hazırlanması.

- Randevu almakta zorlanılması ve sürenin uzun olması.

- AB ülkelerinin anlaştığı ancak Türkiye’de bulunan acentalarda işlerin ağır yürümesi ve vatandaşa muamelenin de pek hoş olmaması.

- AB ülkelerinin kısa süreli vize vermesi.

Hürriyet gazetesinin dünkü manşetinde Temsilci Yardımcısı Gonca Şenay’ın haberinde sıkıntıların ayrıntılarını okumuştunuz. Şimdi önce size AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile bu konuda yaptığım sohbetin ayrıntılarını, sonra da Ankara’da yaptığım görüşmeler çerçevesinde kendi çözüm önerilerimi anlatacağım.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut

AB DELEGASYONU BAŞKANI NE DİYOR

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a vize konusunda Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunları hatırlatınca şunları söyledi:

AB’NİN TÜRKİYE’YE KARŞI VİZELERİ ENGELLEMEK GİBİ BİR POLİTİKASI YOK

- “Bakın problemi çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak öncelikle şu çok iyi bilinmeli: Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası yok.

- Bu yönde AB tarafından üretilen bir siyaset ya da alınmış karar da yok.

TÜRKİYE’NİN REDDEDİLME ORANI DÜNYA STANDARTLARININ ALTINDA

- 2022 için elimizde istatistikler var.

- 2022 yılı boyunca en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülke Türkiye. Hatta 2021 yılından daha fazla.

- Reddedilme oranlarına baktığımızda Türkiye’nin reddedilme oranı dünya standartları ortalamasının altında.

- Önceki yıllara göre Türkiye’nin reddedilme oranlarının düştüğünü görüyoruz. 2021 yılına göre reddedilme oranı 2022’de yüzde 15 oranında düşmüş.

- Uzun süreli ve çok girişli vizeler konusunda ise Türk vatandaşlarına verilen bu tür vizeler de dünya ortalamasının üzerinde.

AB ülkeleri Türk vatandaşlarına neden vize vermiyor? AB'den Türkiye'ye ambargo mu var? AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Landrut cevapladı - Resim : 3

SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR

- Vize başvurusuyla, vizenin verilmesi arasındaki süre bazen uzayabiliyor.

- Bu süreyi azaltmak için tüm ülke konsoloslukları ellerinden geleni yapıyorlar. Sorunu çözmeye çalışıyorlar.

- Herkesin kişisel başvurusuna göre eksikliklerden kaynaklanan birtakım reddedilmeler olabiliyor.”

BENİM ÖNERİM...

Büyükelçi’nin açıklamaları böyle. Ancak Türk vatandaşlarının bir sorun yaşadığı da gerçek. Diğer yandan Türkiye haklı olarak AB’nın vize muafiyetini kaldırmasını istiyor. Bunun için tam 72 kriter belirlenmişti. Türkiye’nin hayata geçirmesi gereken 6 kriter kaldı.

Bu süreçte yeni bir formül üzerinde çalışılabilir:

- Türkiye vize muafiyetindeki kararlılığını sürdürmeli, AB de sözünü tutmalıdır.

- Bu süreç yürürken diğer taraftan vize kolaylaştırma süreci için acil taraflar bir araya gelebilir.

- Bu durumda öğrenciler, akademisyenler, işinsanları, sivil toplum örgütleri için bürokrasinin azalacağı ve işlemlerin hızlanacağı bir formülde uzlaşılabilir.

İki taraftan yetkililerin en kısa sürede bir araya gelmeleri faydalı olacaktır.

ab türkiye vize

Yeni milletvekilleri Meclis'te yemin etti Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas hayatını kaybetti ABD Büyükelçiliği'nden skandal hareket! Ankara'daki yeni binaya.... 5 terörist ikna yoluyla teslim oldu