Alev Alatlı: Her yasal olan hak helal değildir, mühim olan helalleşmektir

Fikir ve sanat hayatının önemli isimlerinden usta yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti. Geride birçok eser bırakan Alatlı, hafızalara belki de en çok 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nde yaptığı konuşmayla kazınmıştır. Alatlı, o konuşmasında yasalarla haklı bulunan onlarca şeyin aslında helal olmadığına vurgu yapmıştı.

  • Usta Yazar Alev Alatlı 79 yaşında hayatını kaybetti.
  • 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen yazar, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

Alev Alatlı: Her yasal olan hak helal değildir, mühim olan helalleşmektir - Resim : 1

ALEV ALATLI'NIN CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ TÖRENİNDE YAPTIĞI KONUŞMA

  • Bundan 10 yıl önce aldığı ödül ise fikirlerinin ne kadar kıymetli olduğunun bir göstergesiydi. Zira Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Töreninde yaptığı konuşmayla tanındı ona hiç rastlamayanlar tarafından.

Alev Alatlı: Her yasal olan hak helal değildir, mühim olan helalleşmektir - Resim : 2

  • Tarihe geçen o konuşmada Alatlı kimsenin daha önce durup düşünmediği, son derece hassas bir konuyu ele almıştı: Hak ve helal

"ASLOLAN HELALLEŞMEK OLMALIDIR"

  • Ne demişti Alatlı? Hatırlayalım:

"Aslolan hakkın helal edilmesi olmalıdır. Aslolan helalleşmek olmalıdır. Helalleşmek mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıdır. Çünkü her yasal hak helal değildir ve olamaz.

Suruç ile Kobani arasına çizgi çekmek 1. Dünya Savaşı galiplerinin yasal hakkıdır belki ama helal değildir.

İflas eden kardeşinizin haraç meraç satışa çıkarılan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir ama helal değildir.

İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin çehresine tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.

Alev Alatlı: Her yasal olan hak helal değildir, mühim olan helalleşmektir - Resim : 3

Yeni ve çok daha ucuz bir enerji türünün pazara girmesini önlemek üzere üretim haklarını satın alan sümenaltı eden bir petrol şirketi yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.

Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kansorejen madde koyan fırıncının yaptığı... Formülü ambalajın üzerine koyduğu sürece yasaldır, suçsuzdur ama helal değildir.

Son olarak bir kelam darbesiyle Lümpen ergenleri sokağa döken yazar alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse olayları evinden seyrettiğini ispat edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur ama helal değildir yaptığı."

Kaynak: haberet.com

Alper Gezeravcı bitki deneyleri hakkında açıklama Köpeklerin saldırdığı karaca köylüler tarafından kurtarıldı Alev Alatlı hayatını kaybetti İşte Erdoğan ve Putin'in ele alacağı konular