Celal Şengör'ün 'kaos' açıklamalarına Kandilli'den yanıt: Deprem korkusuyla şehir değiştirmek anlamsız

Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör geçtiğimiz günlerde olası büyük İstanbul depremi nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını söylemiş, endişe verici açıklamalarda bulunmuştu. "Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. İlk gün her yerde yangınlar olacak, kentte açlık başlayacak, yağmalar başlayacak" şeklinde uzayıp giden bir açıklama yapan Şengör'e Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den yanıt geldi.

Celal Şengör'ün 'kaos' açıklamalarına Kandilli'den yanıt: Deprem korkusuyla şehir değiştirmek anlamsız

Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün, beklenen büyük Marmara depremi sonrası yaşanacaklara ilişkin görüşleri halkta tedirginliğe yol açtı. Gazeteci Fatih Altaylı, bir operasyon geçiren Celal Şengör’ü hastanede ziyaret etmiş, deprem hakkındaki diyaloglarını köşesine taşımıştı.

"KURTARMA ÇALIŞMALARI İÇİN SOKAKLARA GİRİLEMEYECEK"

İstanbul’dan taşınmayı düşündüğünü belirten Şengör, oturduğu yerin sağlam olmasına rağmen kararının gerekçesini şöyle anlatmıştı: 

“Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum. Tabii ki, bütün İstanbul yerle bir olmayacak. 60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak.

"HER YERDE YANGINLAR OLACAK"

Kentin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısı da bitecek. İlk gün her yerde yangınlar olacak. İtfaiye enkaz altında kaldığı için, itfaiyeciler enkaz altında olduğu için, ya da enkaz altındaki araçlarına ulaşamadığı için yangınlara müdahale edilemeyecek. Kent dışından yardım gelemeyecek. Bugün deprem bölgelerine giden yardım ve kurtarma ekiplerinin yüzde 60’ı İstanbul’dan gidiyor. İstanbul yıkılınca İstanbul’a zaten çok az ekip gelebilecek, gelenler de kente giremeyecek.

"AÇLIK VE YAĞMALAR BAŞLAYACAK"

Yeni havalimanı dolgu zemine yapıldığı için muhtemelen hasar alacak ve bir süre kullanılamayacak. Birkaç gün içinde kentte açlık başlayacak. Yağmalar başlayacak. Bunu salgın hastalıklar takip edecek. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak. Kenti ağır bir koku saracak, nefes alınmaz hale gelecek."

KANDİLLİ MÜDÜRÜ ÖZENER'DEN AÇIKLAMA

Şengör’ün, bu endişe yaratan açıklamalarının ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'e 'İstanbul'u ne bekliyor?' sorusu yöneltildi. Özener, olası depremin şiddetini ve Celal Şengör'ün öngörülerini değerlendirdi.

"ZAMAN BELİRTME ŞANSIMIZ YOK"

Hürriyet'e konuşan Özener, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü kayıtlarına göre Marmara'da her yıl ortalama 900 civarı deprem olduğunu belirterek, "Bunula ilgili bir zaman söyleme şansımız yok" dedi.

Celal Şengör'ün 'kaos' açıklamalarına Kandilli'den yanıt: Deprem korkusuyla şehir değiştirmek anlamsız - Resim : 2
Prof. Dr. Haluk Özener

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Depremin etkisinin faya olan mesafeyle ilgili olduğunu aktaran Özener, siyaset üstü bir konu olan kentsel dönüşümün hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

"DEPREM KORKUSUYLA ŞEHİR DEĞİŞTİRMEK ANLAMSIZ"

Celal Şengör'ün şehir değiştirmesi konusuyla ilgili olarak ise şunları kaydetti:

"Türkiye'de deprem korkusuyla şehir değiştirmek anlamsız. Tabii herkesin kişisel görüşü, kişisel değerlendirmesi farklı bu konuda yorum yapmak çok doğru olmaz. Ama her insanın korku eşiği veya kaygı eşiği farklı olabiliyor. Fakat şu gerçeği bilmek lazım, ülkemizin neredeyse tamamına yakını deprem kırılganlığı taşıyor. Yani depremden etkilenebilecek, deprem tehlikesi olan bir yerden bahsediyoruz. Kimine göre yüzde 80'i, kimine göre yüzde 90'ı ama dediğim gibi Türkiye'de 500'e yakın diri fay bulunmakta. Herkesin çok sağlam olarak gözlediği, Anadolu'nun ortası Konya'da bile, deprem olmaz denilen yerlerde bile deprem oluyor.

"TERK ETMEK DEĞİL, DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK"

Aktif diri faylar, haritada gözüken faylar olduğu gibi örtülü fay dediğimiz fiziksel olarak arazide tespit edilemeyen fakat deprem üretebilen faylar var. Bulunduğunuz yeri terk etmek değil, bence depreme hazırlıklı olmak lazım. Dolayısıyla sağlam binalar, kentsel dönüşümün hızlanması ve deprem güvenli konutlarda oturuyor olmamız, sadece konutlar değil tabii ki iş yerlerimizin, kamu binalarımızın çok çok sağlam olması lazım."

PROF. DR. CELAL ŞENGÖR'ÜN 'İSTANBUL' İDDİALARINA CEVAP

Prof. Dr. Celal Şengör'ün deprem sonrası İstanbul'da bir kaos ortamı oluşacağı iddialarının sorulması üzerine Özener şunları kaydetti:

"Kişiler üzerinden gitmeyelim ama edindiğimiz tecrübelerden gideyim. 6 Şubat depremleri, 17 Ağustos depremi bizim için çok önemli bir göstergeydi. 6 Şubat depremlerinde aslında 11 farklı ili etkileyen depremlerden bahsediyoruz. Aslında peş peşe olan iki tane 7'nin üzerinde depremler, bunun bir tecrübe olduğunu düşünüyorum. Bu tecrübelerden de ders çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.

Celal Şengör'ün 'kaos' açıklamalarına Kandilli'den yanıt: Deprem korkusuyla şehir değiştirmek anlamsız - Resim : 3

"ÜMİT EDİYORUM DERS ÇIKARABİLİYORUZDUR"

Dolayısıyla yaşadıklarımızdan ders çıkarırsak geleceğe daha iyi bakabiliriz. Ümit ediyorum ders çıkarabiliyoruzdur. Türkiye Afet Müdahale Planı'ndan (TAMP), İl Risk Azaltma Planı'na (İRAP) ve Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'na (TARAP) geçtik. Yani Deprem olduktan sonra müdahale etmektense depremden önce riskleri azaltma yönünde girişimlerimiz var. Tüm Türkiye, 81 il için, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapılan çalışmalar var.

Yapılacak işler belli aslında. Önemli olan yetkili ve sorumlu kuruluşların yapılacak planlamaları harfiyen uygulayıp riskleri azaltması gerekiyor. Riskler azaltıldığı zaman depremden sonraki süreçlerde çok çok rahat edebilecek duruma geleceğiz."

Bakan Özhaseki açıkladı! İstanbul için özel deprem yasası yolda AK Parti Olağanüstü Kongre tarihi belli oldu Kulisler hareketlendi: Seçimler için 4 isim öne çıkıyor Derince'deki TMO silosundaki patlamadan acı haber