Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Hakan Fidan gerçekleştirilen ortak basın toplantısında Ermenistan ile normalleşme sürecini Azerbaycan ile yakın eşgüdüm içerisinde sürdürdüklerini dile getirdi. Fidan ayrıca, Azerbaycan-Ermenistan sürecindeki uluslararası çabaları da desteklediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Hakan Fidan, düzenlenen toplantıda Azerbaycan-Ermenistan sürecine ilişkin uluslararası taraflara çağrıda bulunarak, "Taraflar arasında ayrımcılık yapmayın, barışı destekleyin, destek yerine köstek olmayın. Bölgesel huzur ve istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasından geçiyor. Bunun için Zengezur bağlantısının açılması büyük öneme sahip." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 1
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan-Ermenistan bölgesinde huzur ve istikrara giden yolun kapsamlı bir barış anlaşmasından geçtiğini, bu barış ortamı için de Zengezur Koridoru'nun açılmasının büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Fidan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin zamandan ve şartlardan bağımsız bir tutum olduğunu belirterek , "tek millet, iki devlet" duygusunun iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük bir stratejik çerçeveye alan bir duruş, kader birliği olduğuna vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 2
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov

Bakan Hakan Fidan, 2021 yılında Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi'ne değinerek, "2021'de Türk dünyasının işgalden kurtulan Şuşamızda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in imzaladıkları Şuşa Beyannamesi tüm dünyaya şunu ilan etmiştir ki; güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 3

Ermenistan ile normalleşme sürecini Azerbaycan ile yakın uyum içerisinde sürdürdüklerini ifade eden Fidan, Azerbaycan-Ermenistan sürecindeki uluslararası çabaları da desteklediklerini kaydetti.

"BARIŞI DESTEKLEYİN"

Fidan, Azerbaycan-Ermenistan sürecine ilişkin uluslararası taraflara çağrıda bulunarak, "Taraflar arasında ayrımcılık yapmayın, barışı destekleyin, destek yerine köstek olmayın. Bölgesel huzur ve istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasından geçiyor. Bunun için Zengezur bağlantısının açılması büyük öneme sahip." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 4

Başta Ermenistan olmak üzere bazı çevrelerin, Azerbaycan'ın Laçin yolu üzerinde bulunan sınırda geçiş noktası kurmasının insani krize sebep olduğu yönündeki iddialarına ilişkin değerlendirmeleri sorulan Bakan Fidan, şunları kaydetti:

"Laçin yolu Azerbaycan toprağıdır. Dolayısıyla Azerbaycan, hangi tedbiri gerekli görüyorsa onu alır ve almak da en büyük egemenlik haklarından biridir. İnsani mülahazalarla orada Azerbaycan'ın her türlü çabayı da gösterdiğini görmekteyiz. Zaten tıbbi geçişler de mümkün. Kapsamlı malzeme nakline uygun diğer güzergahlar da tahsis edilmiş durumda. Bütün bu değerlendirmelere baktığımızda Azerbaycan'ın bu konuda eleştirilmesinin haklı bir zemini olmadığını düşünüyoruz."

Bakan Hakan Fidan'ın açıklamalarının ardından konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan, Türkiye ve İsrail'in oluşturacağı üçlü işbirliği platformunun ilişkilerin daha geniş coğrafyada gelişimi açısından faydalı olabileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 5
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ceyhun Bayramov

Bayramov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasında, Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Bayramov, temaslarında Azerbaycan ile Türkiye stratejik ilişkileri kapsamında geniş fikir alışverişinde bulunduklarını aktardı.

KONUŞMASINDA ATATÜRK'ÜN SÖZLERİNE YER VERDİ

Bakan Ceyhun Bayramov, devlet başkanlarının liderliğinde geliştirilen Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tarihte olmadığı kadar yakın ve yüksek düzeyde bulunduğunu vurgulayarak, iki ülkenin birlikteliğinin Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in "bir millet, iki devlet", Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir" sözlerinden kaynaklanan felsefe temelinde kurulduğunu ve ilerlediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 6

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler için rahmet dileyen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, depremin ilk anından itibaren Türkiye'nin yanında olduklarını, imar ve ihya çalışmalarında da Türkiye'nin yanında bulunacaklarını kaydetti.

Bayramov, 15 Haziran 2021'de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile iki kardeş ülkenin ilişkilerinin resmen müttefiklik seviyesine yükseldiğini hatırlatarak, işbirliklerinin daha da güçlendiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 7

Azerbaycan ve Türkiye'nin hem ticari hem de karşılıklı yatırımlar açısında ortak olduğunu söyleyen söyleyen Bayramov, "Azerbaycan ve Türkiye, hem ticaret hacmi hem de karşılıklı yatırımlar açısından başlıca ortaklardır. 2022'deki ticaret hacmimiz 2021'e göre yüzde 25 arttı. 2022'de ticaret hacmimiz yaklaşık 6 milyar dolar oldu. 2023'ün ilk ayının verilerine göre, geçen yıla nazaran yüzde 34 artış yaşandı ve 3,9 milyar doları geçti." ifadelerini kullandı.

,Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 8

Bayramov, Türkiye ve Avrupa'ya ilave doğal gaz sevki için somut projelerin hayata geçirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 "Güney Gaz Koridoru, Avrasya'nın enerji haritasını değiştiren bir proje oldu. Bu projenin genişletilmesi, Türkiye ve Avrupa'ya ilave doğal gaz sevki için somut projeler hayata geçiriliyor."

 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile bir araya geldi - Resim : 9

Üçüncü ülkelerle yapılan üçlü işbirliklerinden de bahseden Bayramov, "Gürcistan, İran, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan'la başarılı üçlü ve dörtlü işbirlikleri yürütüyoruz. Azerbaycan, Türkiye, İsrail platformu da ilişkilerimizin daha geniş coğrafyada gelişimi açısından faydalı olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"

Danimarka'da Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki gösteren Bayramov, "Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar kabul edilemez ve bunu kınıyoruz. Bunu insan hakları ve ifade özgürlüğü ile açıklamak doğru değildir. Yaklaşık 2 milyar insanın duygularıyla oynamak, hiç kimseye bunu ifade özgürlüğü şemsiyesi altında açıklamaya esas veremez. Bu ülkelerin hükümetleri çok ciddi ve etkin adımlar atmalıdır. Biz bu yapılanları daha geniş manzaranın parçası olarak ele almalıyız. Maalesef bazı ülkelerde İslam karşıtlığı artmaktadır. Kutsal kitaplara saldırılar, İslam karşıtlığının tezahürlerinden sadece bazılarıdır." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Türkiye
Fatih Portakal'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na Akbelen çıkışı! Deprem bölgesi için yeni toplantı İzmir'de ulaşıma yüzde 48 zam! Dünyanın 20 katı büyüklüğünde patlama! "Ucuz atlattık"