Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor?

Doğu Anadolu fay hattı, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te meydan gelen depremler sonrasında araştırılıyor. Profesör Şükrü Ersoy, ''Bu depremin Ölüdeniz Fay hattında olduğu anlaşılıyor.'' dedi. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor, hangi iller bu hat üzerinde bulunuyor? İşte Türkiye fay hatları...

Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor?

Ülkemiz büyük bir deprem haberi ile sarsıldı. Kahramanmaraş'ta 7.7, Gaziantep'te 6.6 şiddetinde depremler yaklaşık 10 ili etkiledi. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor, hangi illeri kapsıyor? İşte Doğu Anadolu fay hattı hakkındaki bilgiler...

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir Kırık dır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

TÜRKİYE BULUNAN FAY HATLARI NELERDİR?

Dünya üzerinde birçok fay bulunur. Bir kısmı yüzeye ulaşmazken büyük bir kısmı gerilme birikimi yüksek, deprem oluşturma riski fazla olan fay hatlarıdır. Türkiye de fay hatları bakımından zengin, deprem riski yüksek ülkeler arasında yer alır. Türkiye’de bilinen üç ana fay hattı bulunur. Bunlar:

  1. Kuzey Anadolu Fay Hattı ( Batıda Saroz Körfezi’nden başlar, Varto’ya kadar uzanır )
  2. Doğu Anadolu Fay Hattı ( Doğudan Antakya Kahramanmaraş olduğundan Varto’ya kadar uzanır ve burada Kuzey Anadolu fay hattı ile birleşir )
  3. Batı Anadolu Faylar Kuşağı
deprem
4. seviye alarm ne demektir, ne anlama gelir? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Tecrübeli valiler deprem bölgelerine Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde?