Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı!

Son Dakika: KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM ile yaşanan yol gerginliği sonrası BM'ye seslenerek "Hangi yetki ve sıfatla işe engel olmaya kalkıyorlar" diyerek Rum Yönetimine ithafen "Kimsenin topraşında gözümüz yok" dedi. Bu açıklama sonrası BM Genel Sekreteri, KKTC'nin personel ve teçhizatını 'derhal' tarafsız bölgeden çekmesi çağrısında bulundu.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yol yapma girişimi, BM Barış Gücü görevlileri tarafından engellenmiş, Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşanmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, olaya ilişkin açıklamalarda bulunarak konunun tamamen insani olduğunu ve Pile halkının ulaşım sorununu çözme niyetinde olduklarını söyledi.

“KİMSENİN TOPRAĞINDA, MALINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Tatar, “Pile halkı aslında 10 dakikada gidebileceği yolu bir saatte gidiyor” dedi. Yolun büyük bir kısmının KKTC toprağı olduğunu söyleyen Tatar, “Kimsenin toprağında, malında gözümüz yok” ifadelerini kullandı.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı! - Resim : 2
Ersin Tatar / KKTC Cumhurbaşkanı

10 DAKİKALIK YOL BİR SAATTE GİDİLİYOR

Ayrıca Tatar, “Pile halkı çok şikayetçi, çünkü 10 dakikalık yolu bir saatte gidip geliyorlar. Rumların da bu tarafa geçmesi ile trafik daha da yoğunlaştı. Aslında o bölgede batı kapısı dediğimiz bir kapı vardır ve onun kullanılması ile ilgili İngiliz İdaresi’ne başvuru yapıldı. Ancak olumlu bir yanıt alınamadı. Biz de Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni hayata geçirmeyi planladık.” dedi.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı! - Resim : 3

"HANGİ YETKİ VE SIFATLA İŞE ENGEL OLMAYA KALKIYORLAR?"

BM araçlarının çekilmesini değerlendiren Tatar, “Bizim ekiplerimize bir görev verildi ve bu ekipler çalışma başlattı. Bizim toprağımıza gelip, çalışmayı durdurmaya kalkarsanız, devam eden işe müdahale etmiş olursunuz. Hangi yetki ve sıfatla işe engel olmaya kalkıyorlar” diye konuştu.

HAZİRANDA YAPILACAKTI

Yaşanılan sıkıntıyla ilgili kendisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi makamları ile herhangi bir teması olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bu işlerin Haziran ayında yapılmasının planlandığını ancak BM yetkilisinin yurt dışında olması nedeniyle aksadığını söyledi.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı! - Resim : 5

"İHTİYAÇTIR FARKLI MANALAR ÇIKARMAYA GEREK YOK"

Yapılan yolun bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tatar, “Bu yol insani maksatlar için bir ihtiyaçtır, dolayısıyla başkalarının buradan farklı manalar çıkarmanın hiçbir gereği yoktur” dedi.

“BİR GERGİNLİK DAHA YAŞANIR MI?"

Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle yeniden başlandığını belirten Tatar, “Bir gerginlik daha yaşanır mı?" sorusunu ise “Umarım yaşanmaz, yaşanmamasını temenni ediyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı! - Resim : 6

BM'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Tatar'ın akşam saatlerinde yaptığı açıklama sonrası bugün BM Genel Sekreterliğinden bir son dakika açıklaması geldi. Genel Sekreter Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric, barış gücü askerlerine yönelik 'saldırıyı kınadığını' ve bunun 'uluslararası hukuka göre ciddi suç teşkil edebileceğini' kaydetti.

YETKİLERİ GEREĞİ ENGELLEMİŞLER

Açıklamada, barış gücü askerlerinin 'yetkileri uyarınca bölgedeki izinsiz inşaat faaliyetlerini engelledikleri' kaydedildi.

Açıklamanın devamında Guterres'in "BM barış gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditlerin ve BM mülküne verilen zararın kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuk kapsamında ciddi suç teşkil edebileceğini vurguladığı" ifade edildi.

Son Dakika: KKTC'de yol gerginliği | Ersin Tatar'ın "Hangi yetki ve sıfatla?" çıkışı sonrası BM'den 'derhal çekilin' çağrısı! - Resim : 7
Antonio Guterres / BM Genel Sekreteri

BM'DEN KKTC'YE 'DERHAL ÇEKİLİN' ÇAĞRISI

Guterres'in, Kuzey Kıbrıs tarafına barış gücü askerlerinin yetkilerine 'saygı göstermesi' ve personel ve teçhizatını 'derhal' tarafsız bölgeden çekmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.

Kaynak: İHA

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem projesi hibrit karakterde olacak! Ne zaman açılıyor? Türkiye'den BM'ye KKTC'deki gerilim için tepki Yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek isteyen 25 kişi yakalandı Olası İstanbul depremi: 7 baraj çok tehlikeli