Millennium Challenge 2002 nedir?

Millennium Challenge 2002, bir tweet üzerine merak konusu oldu. Paylaşılan tweette NATO ülkelerinin deprem sonrasında Türkiye'yi işgali senaryosu içeren tatbikat yaptığı iddia ediliyordu. Peki, Millennium Challenge 2002 nedir? ABD Millennium Challenge 2002 tatbikatı nedir, gerçek mi?

Millennium Challenge 2002 nedir?

Yazar ve akademisyen olan Ramazan Kurtoğlu, Twitter hesabından Millennium Challenge 2002 ile ilgili bir yazı paylaştı. Tweette "Nato ülkelerinin yaptığı 'Binyılın meydan okuması' tatbikatında Türkiye deprem sonrası işgal ediliyordu. Dikkatli olmalı, tatbikat gerçek olmasın!" dedi. Bunun üzerine Millennium Challenge 2002 nedir, Millennium Challenge 2002 tatbikatı senaryosu nedir, gerçek mi sorulmaya başlandı. İşte konuya dair detaylar...

MİLLENNİUM CHALLENGE 2002 NEDİR?

Millennium Challenge 2002 (MC02), ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen tatbikattı ve hem canlı tatbikatları hem de bilgisayar simülasyonlarını içeriyordu.

MİLLENNİUM CHALLENGE 2002 TATBİKATI SENARYOSU NEDİR?

ABD’nin askeri stratejilerinde milenyum çağına entegrasyonu amacıyla gerçekleşen tatbikatlarda, hedef ABD ordusunun baskın bir savaşa hazırlamak ve ileri askeri teknolojiyi etkin bir şekilde düşmanı bertaraf etmek için kullanmaktı. Bu savaş sırasında Kırmızı Takım’ın Komutanı olan Paul Van Riper’in ani ve öngörülemez kararlarla hareket ettiği yöntem, Mavi Takım’ın kasıtlı, rasyonel kararlar alma yöntemine karşı savaşı galip tamamlıyor.

Millennium Challenge 2002 nedir? - Resim : 1

Raporun 12’inci sayfasında, Kırmızı ülkesinin deprem sonrası işgaline dayanan bir simülasyon mevcut. Simülasyona göre Kırmızı ülkesi doğal afet yaşıyor ve hukuki olarak sahip olmadığı adalar Mavi Takım tarafından ele geçiriliyor.

Adı geçen raporda tatbikatlarda düşman ülke olarak hayali bir devlet kurgulanmış olsa da ABD ordusunun Irak ve İran’a yönelik olarak bu tatbikatları simüle ettiği basına yansıyor. Nitekim 11 Eylül Saldırıları sonrası ABD, 2001 yılında önce Afganistan’ı, daha sonra kitle imha silahlarının varlığını gerekçe göstererek 2003’te Irak’ı işgal etmişti.

Millennium Challenge 2002 nedir? - Resim : 2

TÜRKİYE'Yİ İŞGAL SENARYOSU GERÇEK Mİ?

Tatbikat 2002 yılında NATO ülkeleri tarafından değil, ABD tarafından düzenleniyor.

Raporda Türkiye veya NATO’ya dair herhangi bir ifadeye rastlanmıyor.

Millennium Challenge 2002 yılında ABD tarafından yapılan büyük bir savaş oyunu tatbikatıydı.

CİHAT YAYCI'NIN İDDİASI

Sözcü Gazetesi’ne konuşan TURKDEGS Başkanı Emekli Amiral Cihat Yaycı, “ABD’nin Türkiye’i NATO’da çıkartıp işgal edeceğini iddia etmişti. Ayrıca dün Aydınlık Gazetesi’ne yer alan haberde, Yaycı’nın deprem nedeniyle Türkiye’nin ABD tarafından işgal edilme ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerektiği çağrıları yaptığı görülüyor.

ABD deprem NATO
Kurtarılmayı bekleyen kadından yürek burkan sözler! 1185 artçı sarsıntı oldu OHAL nedir, nasıl uygulanır? Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinden seslendi