Peş peşe gelen şap salgını haberleri sonrasında Prof. Dr. Murat Arslan değerlendirmelerde bulundu: "Şap virüsü bir yüzeyde 5 ay canlı kalabiliyor"

Türkiye deprem felaketinin yaralarını sararken farklı illerden gelen peş peşe şap salgını haberleri vatandaşları endişelendirdi. Türkiye’de SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın görülmesi ile şap virüsü hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Arslan, ‘Bu virüs herhangi bir yüzeyde dezenfekte edilmediği takdirde 5 ay canlı kalabiliyor, oldukça bulaşıcı’ dedi.

Peş peşe gelen şap salgını haberleri sonrasında Prof. Dr. Murat Arslan değerlendirmelerde bulundu: "Şap virüsü bir yüzeyde 5 ay canlı kalabiliyor"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına konuk olarak, Türkiye’de hayvanlarda görülen Şap hastalığı hakkında değerlendirmelerini şöyle anlattı:

"İlk olarak 1950 yıllarında SAT-1 olarak çıkmış şap virüsü ülkemizde SAT-2 olarak ortaya çıktı. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Bu virüs herhangi bir yüzeyde dezenfekte edilmediği takdirde 5 ay canlı kalabiliyor. Virüs hayvan hareketleriyle, hava yoluyla, giysilerle, saman ya da yem benzeri ürünler ile bir bölgeden başka bir bölgeye yayılabiliyor."

 Peş peşe gelen şap salgını haberleri sonrasında Prof. Dr. Murat Arslan değerlendirmelerde bulundu: "Şap virüsü bir yüzeyde 5 ay canlı kalabiliyor" - Resim : 1

"VETERİNER VİROLOGLAR TEDBİRLER ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİ"

Prof. Dr. Murat Arslan, Şap hastalığı hakkında veteriner virologların daha önce uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak et ithalatı konusunda da şu uyarılarda bulundu:

"Veteriner virologlar bu virüsün ilk olarak Afrika ülkelerinde, sonrasında da Irak ve çevresinde görüldüğünü belirterek uyarılarda bulunmuş ve tedbirler alınması gerektiğini söylemişlerdi. Muhtemelen virüs yakın komşularımızdan hayvan hareketleri ile ülkemize bulaştı. Örneğin, yakın geçmişte Suriye’den koyun ithal edilmiş. Şu an Macaristan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden de et ithalatı yapıyoruz. Bu hastalığın ülkemize bulaşması yüksek ihtimal ithalat yoluyla olduğu için bunlar çok büyük risklerdir."
Mustafa Destici'den önemli açıklamalar MHP lideri Devlet Bahçeli adaylık başvurusunu yaptı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 6284 kararı ÖSYM sıkça sorulan soruları cevapladı!