Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu aktardı: Öldürülecek Gazzelileri yapay zeka belirledi

Kimliklerini gizli tutan İsrailli istihbarat kaynaklarının açıklamalarını aktaran Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, "Lavender, Gazze'deki milyonlarca kişinin Hamas askeri kanadına üye olma olasılığını değerlendiriyor ve öncelik sıralaması yapıyor. Her kişiye 1'den 100'e kadar puan vererek onların militan olma ihtimalinin ne kadar yüksek olduğunu belirliyor." dedi.

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu aktardı: Öldürülecek Gazzelileri yapay zeka belirledi

Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail, yapay zeka uygulamasına başvurdu.

Şüpheli olarak işaretlenen 37 bin Filistinlinin her birinin ölümü için, 20 sivil kaybına göz yumulduğu da ortaya çıktı.

Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, İsrail'in yapay zeka destekli toplu katliam makinesi 'Lavender' ile ilgili yazı kaleme aldı.

Yazının tamamı şöyle;

İsrail'in yapay zeka destekli toplu katliam makinesi: Lavender

Askeri istihbarat servisi Unit8200 tarafından geliştirildiği söylenen Lavender, sivil gözetimi olmadan belirlenen tüm hedefleri bombalıyor.

Detaylar dehşet verici! Yapay zeka sistemi önce profiller oluşturuyor ve hedefleri tespit ediyor. Sonraki adımda hedeflere nereden saldırılacağını belirliyor. Son aşamada ise bombalama mühimmatını seçiyor ve uyguluyor.

Kimliği açıklanmayan istihbarat kaynaklarına göre İsrail ordusu, 37.000 kadar Filistinliyi şüpheli militan olarak belirleyen ve evlerini bombalanacak hedef olarak işaretleyen Lavender'ı özellikle Gazze'de kullanmış. Lavender'in silahlı gruplarla zayıf bağlantısı olan veya hiç bağlantısı olmayan kişileri işaretlediğinin bilinmesine rağmen İsrail ordusu bunu sonuna kadar kullanmaya devam etmiş. Üstelik İsrail ordusu Lavender'i sadece askeri operasyonlarda kullanmamış. Hedeflenen kişiler genellikle geceleri aileleriyle birlikteyken saldırmış ve bunu da sistematik olarak yapmış.

Sonuçta, binlerce Filistinli (çoğu kadın ve çocuk ya da çatışmalara katılmayan kişiler) özellikle 7 Ekim'deki savaşın ilk haftalarında yapay zeka programının kararları nedeniyle İsrail'in hava saldırılarında katledilmiş.

Daha sarsıcı detaylar da var; Savaşın ilk haftalarında İsrail, benzeri görülmemiş bir hareketle, Lavender'ın işaretlediği her düşük rütbeli Hamas üyesi için 15 veya 20'ye kadar sivilin öldürülmesini "kabul edilebilir hata" olarak görmezden gelmiş!

Kaynaklara göre Lavender'e yüklenen program, Gazze'deki milyonlarca kişiden toplanan bilgileri bir kitlesel gözetleme sistemi aracılığıyla analiz ediyor, ardından her bir kişinin Hamas askeri kanadına üye olma olasılığını değerlendiriyor ve öncelik sıralaması yapıyor. Her kişiye 1'den 100'e kadar puan vererek onların militan olma ihtimalinin ne kadar yüksek olduğunu belirliyor.

Buradan itibaren sizlere, kimliklerini gizli tutan İsrailli istihbarat kaynaklarının açıklamalarını olduğu gibi aktarıyorum;

"Hedefin Hamas'ın üst düzey bir komutanı olması durumunda, bir istihbarat memurunun yalnızca bilgileri doğrulamak için zaman harcaması değerlidir. Fakat konu genç bir militana geldiğinde, buna insan gücü ve zaman yatırımı yapmak istemezsiniz. Savaşta her hedefi suçlamaya zaman yoktur. Yani yapay zeka kullanmanın hata payını, sivillerin ölme riskini ve yanlışlıkla saldırı riskini göze almaya ve bununla yaşamaya hazırsınız."

"Lavender'de, hedeflerin evlerine girdiği anı gerçek zamanlı olarak tespit edebilmek için çeşitli otomatik programlar kullanılıyor. Bu programlar binlerce kişiyi aynı anda takip ediyor, ne zaman evde olduklarını belirliyor ve hedef belirleme sistemine otomatik bir uyarı gönderiyor, o da daha sonra evi bombalamak için işaretliyor. Sisteme yüzlerce hedef koyuyorsunuz ve kimi öldürebileceğinizi görmek için bekliyorsunuz. Buna 'geniş ölçekli avcılık' diyoruz."

"Hedef listesi büyük ölçüde genişletildi. Sonunda on binlerce kişi Lavender sayesinde belirlenmişti. Bazı küçük çocuklar bile Lavender tarafından bombalama hedefi olarak işaretlendi."

"Lavender tarafından işaretlenen 'üst düzel olmayan' hedefler, daha pahalı silahlardan tasarruf etmek amacıyla yalnızca 'aptal bombalar' adı verilen mühimmatla vuruluyor. Tüm küçük hedeflerde bu aptal bombalar kullanılıyor."

"Bombalama operasyonlarındaki kayıplarla ilgili olarak tamamen müsamahakâr bir politika vardı. O kadar müsamahakar ki bunun bir intikam unsuru içerdiğini düşünüyorum. Üst düzey tek bir Hamas üyesi uğruna yüzlerce sivili öldürmeye izin vardı ve ordu buna hazırdı."

"Birçok kez bazı evlere saldırdık ama hedef kişi evde bile değildi. Hedefle ilgili gerçek zamanlı doğrulama yapılmadı. Sonuç olarak bir aileyi sebepsiz yere öldürmüş olduk."

CHP'li eski başkan: Belediyeye partilileri aldık Tutukluluk halinin devamına karar verildi Gaziosmanpaşa'da kazanan değişmedi Kazadan sonra sevgilisini bıçakladı