Son dakika deprem haberleri! Uzmanlar büyük İstanbul depremi için yeni tarih ve şiddet uyarısında bulundu!
Kahramanmaraş depremlerinin ardından olası büyük İstanbul depremi yeniden gündemde. Bu yönde araştırmalar hız kazandı. Deprem uzmanlarından yeni açıklamalar var. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, önümüzdeki 7 yıl içince 7 üzeri bir depreme ilişkin olasılıkları paylaştı. Prof. Dr. Şen de "Marmara’da Kahramanmaraş'taki gibi çift deprem olabilir" dedi.

İstanbul depremi Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremler tarih sayfasına yerleşirken şimdi olası büyük İstanbul depremi gündemde.

Uzmanlar ne yazık ki depremin zamanını ön göremiyor ama belli zaman aralıkları üzerine görüşler var. Depremin şiddeti konusunda da tahminler bulunuyor.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremi için Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını incelediklerini kayderek, "Her an 7 üzeri deprem olabilir" derken İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, "Marmara’da da çift deprem olabilir" ifadelerini kullandı. Gelin bu tahminlere daha yakından bakalım.

2030'A KADAR OLMA OLASILIĞI YÜZDE 64
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat da, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu açıkladı.

"ÖNCELİĞİMİZ AFET BİLİNCİ OLMALI"
Kalafat, diğer olasılıkları da şöyle sıraladı:
"İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030'a kadar olma olasılığı yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığı yüzde 75 ve 90 yılda ise yüzde 95. Bazen fısıltı gazetesi haberleri, sosyal ve ekonomik hayata depremden daha çok zarar veriyor. Bizim öncelikle yapma istediğimiz afet bilincini toplumda yerleştirmek ve deprem zararlarını en aza indirmek. Depreme dayanıklı bina yapımının sağlanması ve can kayıplarını en aza indirmek çok önemli."

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen ise Marmara'da Kahramanmaraş'takine benzer şekilde çift deprem görülebileceğini söyledi.

"MARMARA FAYLARI FERMUAR ŞEKLİNE BENZİYOR"
Prof. Dr. Şamil Şen şunları kaydetti:
"Doğa Anadolu fayı ile San Andreas fayının 3 boyutlu gerilme dağılımını burada görüyoruz. Görüldüğü üzere iki fay simetri şekli gibi gözüküyor. Bizim fayımız sol yönlü, San Andreas fayı sağ yönlü. Fermuarın açık kısmı ve kapalı kısmı şeklinde birbirine iki fay benzemektedir. Marmara'da değişik kollar bulunuyor. İzmit'ten gelen Kuzey Anadolu fayı Marmara denizi içirişinde kollara ayrılıyor. Fermuar şekline benzemektedir. Dolasıyla burada da çiftli deprem, yani son depremlerimiz gibi olabilir.

"HASAR AZALTMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR"
ABD'de bu konuda tartışmalar var. Türkiye'de bu şekilde deprem oldu. Bizde de çiftli deprem olabilir tartışmaları var. Buradan söylemek istediğim, biz fayın mekanizmasını bilirsek hem gelecekte olacak depremleri, artçı depremleri ve buradan elde ettiğimiz verilerle dünyanın herhangi bir yerinde olan depremi modelleyebiliriz. Modeller çerçevesinde hasar azaltmasına yönelik çalışmalar yapılabilir. Bu modeli şuana kadar öneren olmadı. Ben o bölgelerde çalıştığım için her iki coğrafyayı bildiğimden dolayı, böyle bir modelin işlediğini ileri sürüyorum. Umarım bundan sonra bunu duyan meslektaşlarımız hayata geçirir. Amerikalılar bunu biliyorlar, fermuar fay modeli 2016'da bir dergide çıktı. 2018'de Tibet'teki makalede çıktı."