Uzmanlardan 'serçe parmak' uyarısı geldi! "Bu hasarın geri dönüşü yok"

Akıllı telefonların sağlığa zararları bilinirken, her geçen gün ortaya yeni bilgiler çıkıyor. Uzmanlar, özellikle 'serçe parmak' konusunda uyarıda bulundu. Pek çok kişiye kötü haber ise doktorlardan "Bu hasarın geri dönüşü yok" diyerek geldi.

Uzmanlardan 'serçe parmak' uyarısı geldi! "Bu hasarın geri dönüşü yok"
  • Her gün elimizden düşürmediğimiz akıllı cep telefonları bir çok sağlık sorununa yol açıyor.
  • Uzmanlar, serçe parmak konusunda özellikle uyarıda bulundu.
  • Şimdi durun ve parmağınızı kontrol edin. Çünkü siz de ‘akıllı telefon parmağı’ (Smartphone pinky) olarak adlandırılan bir durumdan mustarip olabilirsiniz.

Uzmanlardan 'serçe parmak' uyarısı geldi! "Bu hasarın geri dönüşü yok" - Resim : 1

  • 'Smartphone pinky' akıllı telefonların aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen yeni bir rahatsızlık. Uzun süreli kullanımlarda serçe parmaklarda belirgin bir çöküklük olduğunu fark edenlerin yanı sıra şekil bozukluğu ile kalmayıp ilerleyen süreçte ağrı ve şişlik sorunuyla karşı karşıya kalanlar da var.
  • Bunun nedeni ise uzun süreli cep telefonu kullanımının elde deformasyona neden olması, bu deformasyonun da bölgedeki tendonların ödemlenip deforme olmasına ve kronik ağrıya yol açması olarak açıklanıyor.

Uzmanlardan 'serçe parmak' uyarısı geldi! "Bu hasarın geri dönüşü yok" - Resim : 2

  • Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salim Ersözlü, akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının el ve parmaklara da zarar verdiğini söyleyerek, bu bölgelerdeki ağrıların ciddiye alınması gerektiğini belirtti.
  • Günün her saatinde ve her mekanda akıllı telefonların sürekli elde ve sürekli parmakların kullanıldığını belirten Prof. Dr. Ersözlü, “Mesajlaşma başta olmak üzere aşırı kullanıma bağlı el ve başparmak sorunları özellikle genç yaştaki kişileri etkilemektedir. Parmakları hareket ettiren tendonların aşırı kullanımına bağlı zorlanmaları tendonlarda kalınlaşmalara (nodülleşme) sebep olarak hareketler sırasında takılmaya ve ağrıya yol açmaktadır. Tetik parmak olarak isimlendirdiğimiz bu durumun en önemli sebebi parmağın aşırı kullanılmasına bağlı tekrarlayan, zorlayıcı hareketler ve parmağa aşırı güç uygulanmasıdır. Telefon kullanımında en fazla başparmak zorlanmakta buna bağlı tetik parmakta en fazla başparmakta görülmektedir. Tetik parmak oluşumunda ilk belirti parmakta ağrıdır. İlerlediği zaman olaya parmakta takılma ve kilitlenme de eşlik eder. Bu nedenle parmak ağrısı ciddiye alınmalıdır. Erken tanı ile tedavi edilebilecek olan bu durum ihmal edildiğinde cerrahi müdahale gerektirecek bir sorun haline dönüşebilir. El bileği ve başparmağın aşırı kullanımına bağlı zorlanması ile De-Quervain Hhiği zaman cerrahi müdahale ile tedavi edilebilen bir tendon sıkışmasıdır” şeklinde konuştu.

Uzmanlardan 'serçe parmak' uyarısı geldi! "Bu hasarın geri dönüşü yok" - Resim : 3

'KİMSE FARKINDA DEĞİL'

  • The Washington Post’ta yer alan habere göre bir rehabilitasyon uzmanı olan Dr. Renee Enriquez, Healthline'a verdiği demeçte, genç ve yetişkin hastaların akıllı telefonlarından kaynaklanan yaralanma riskinin farkında olmadıklarını söylüyor.
  • El terapisti olan James Riley de Healthline’a verdiği demeçte özçekim esnasında kolu mümkün olduğunca uzatmak gerektiğini ve bu hareketin dirseğin kilitlenmesine ve ön kol kaslarının zorlanmasına neden olacağını belirtiyor. Riley bu durumu bir örnekle açıklıyor:
“Bir kutuyu nasıl taşıdığınızı düşünün. O kutuyu avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde göğsünüze yakın tutarsınız. Kutuyu vücudunuzdan uzakta, hatta göğsünüzden sekiz santim uzakta taşırsanız, o kutunun ne kadar ağır olacağını ve sırtınıza ne kadar yük bindireceğini bir düşünün. Telefonlar çok ağır değil ama onlar da bu pozisyonda tendonlarınız ve kaslarınız üzerinde stres yaratabilir.”
İlim Yayma Cemiyeti'nden Ali Koç'a ziyaret AYM'nin Can Atalay kararı Bakan Tunç'a soruldu DCT Trading Hedging Stratejileri Semineri Yapay zeka teknolojisi ile yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlanacak