RTÜK'ten Netflix ve Disney'e sert uyarı: Asla kabul edilemez

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Disney Plus ve Netflix gibi internet tabanlı yayın platformlarına yönelik sert uyarılarda bulundu. Dijital platformların, yapılan uyarılara uymaması durumunda RTÜK'ün en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceği ifade edildi.

RTÜK'ten Netflix ve Disney'e sert uyarı: Asla kabul edilemez

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Disney Plus ve Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan isteğe bağlı yayın platformlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Ülkemizdeki radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu olan RTÜK, radyo ve televizyonların lisans, frekans gibi işlemlerini yasal olarak düzenlerken, aynı zamanda yayın içeriklerinin denetiminden de sorumlu olduğunu belirtti.

İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık alanının düzenleme faaliyetlerini titizlikle yerine getirdiğini ve bu alandaki içerik denetimlerine hız verdiğini vurgulayan Kurul, son dönemde vatandaşlardan bu platformlara yönelik yoğun şikayetler aldıklarını ve Alo 178 RTÜK İletişim Hattı, CİMER gibi kanallar aracılığıyla birçok bildirimin kendilerine ulaştığını belirtti.

"AĞIR YAPTIRIM UYGULAMAKTAN ÇEKİNMEYECEK"

Geleneksel yayıncıların yanı sıra internet tabanlı platformlarda da yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiğini dile getiren RTÜK, yönetim politikası olarak "açık kapı" iletişimini benimseyerek öncelikle diyalog yolunu tercih ettiğini ve sorunların çözümünü karşılıklı anlayış çerçevesinde sağladığını vurguladı.

Dijital platformların, yapılan uyarılara uymaması durumunda RTÜK'ün en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceği ifade edildi. Üst Kurul ayrıca muhataplarıyla önce diyalog kurmayı tercih ederek sorunları çözmeye çalıştığını, fakat bu yaklaşımın sonuç vermemesi durumunda yaptırımları kullanacağını açıkladı.

İzleme uzmanlarının da bahse konu platform yayınlarını dikkatle takip ettiğinin altını çizen RTÜK, vatandaşların güvenli ve düzenli yayın hizmetleri almasını sağlamak amacıyla denetim faaliyetlerini sürdüreceğini vurguladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bu kapsamda şu kırmızı çizgilerini sıraladı:

Millî güvenlikten taviz vermeyen Üst Kurulumuz, yayınlarda terör ve terör propagandasına asla ve asla müsaade etmez.

Üst Kurul, çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine izin vermez.

Yayınlarda kadın ve çocuk istismarına geçit vermeyen Üst Kurulumuz yaşlılara, engellilere ve dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapar.

Milli ve manevi değerlerimizi gözeten RTÜK, kutsal bildiği aile kurumuna halel getirecek zararlı yayın içeriklerine karşı son derece duyarlıdır.

RTÜK, geleceğimizi tehdit eden madde bağımlılığıyla kıyasıya mücadele eder.

Kurul ayrıca "Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlerimize saldıran, toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren, mizah programlarında dini değerlerimize hakaret eden, devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde yapılan yayınlar KABUL EDİLEMEZ." şeklinde konuştu.

Ciner Medya'da yeni patronlar masada Instagram'dan yeni yapay zeka özelliği! Cumhuriyet Gazetesi'nden skandal: Para karşılığında... Hangi spiker hangi yöneticiyle aşk yaşıyor?