Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir?

Limon, günlük hayatımızda çokça kullandığımız bir meyvedir. Turunçgillerden olan limon, içerdiği yüksek oranda C vitamini ve mineraller açısından çok faydalıdır. Suyundan kabuğuna kadar birçok şekilde faydalandığımız limon, diyet reçetelerinde zayıflama kürü olarak yer alır. İşte limonun faydaları, iyi geldiği hastalıklar ve zararları...

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir?

Narenciye meyveleri arasında yer alan limon, C vitamini açısından zengin bir besindir. İçeriğinde yer alan mineraller ile antioksidan olan, iştah azaltması nedeniyle kilo vermeye yardımcı olan, lifli olması sebebiyle de sindirim ve boşaltım sistemine çok faydalıdır. Antibakteriyel, antiviral ve bağışıklığı kuvvetlendiren limonun faydaları, iyi geldiği hastalıklar, kullanım şekilleri ve zararları nelerdir haberimizde derledik.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 1

LİMON VE LİMONUN BESİN DEĞERİ

Limon ağacı, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türüdür. Limon, turunçgiller familyasının en bol C vitamini barındıran meyvesidir. Tropikal iklimde yetişen limon, ülkemizin Akdeniz iklimi olan bölgelerinde de bolca yetişir. Özellikle mersin, adana ve Antalya şehirlerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

limonda çok yüksek miktarda c vitamini mevcuttur. Günde bir limon tükettiğimizde, vücudumuzun bir günde ihtiyacı olan C vitamininin ortalama %50’ni sağlamış oluruz. Limon aynı zamanda fazla miktarda A vitamini içerir. Bunların yanında çok zengin potasyum, kalsiyum ve bakır kaynağıdır.

Limonun içeriğinde; C vitamini, Potasyum, Magnezyum, Lif, Karbonhidrat, Sodyum, Kalsiyum, A ve c vitaminleri, Demir bulunur.

100gr limonun içeriğindeki besin değerleri; 28 kalori, 0.3gr yağ, 0mg kolesterol, 2mg sodyum, 138mg potasyum, 9g karbonhidrat, 2.8g diyet lifi, 2.5g şeker, 1.1g protein, 22IU A vitamini, 53mg C vitamini, 26mg kalsiyum, 0.6mg demir, 0 IU D vitamini, 0.1mg piridoksin, 0mg B12 vitamini, 8mg magnezyum.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 2

LİMONUN FAYDALARI VE İYİ GELDİĞİ HASTALIKLARI

Sindirim Bozukluğu ve kabızlık: Limon suyu, sindirim bozuklukları ve kabızlık ile ilgili problemleri iyileştirmede yardımcı olur. Öğünlere birkaç dilim limon eklemeniz sindiriminizi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Limon özellikle aç karnına ılık su ile tüketildiğinde kabızlığa karşı daha da etkilidir. Bununla birlikte, limonun içindeki lifin bu faydalarından yararlanmak için, limon suyuyla beraber limonun posasını da tüketmeniz gerekir. Çünkü sindirim sağlığını iyileştiren lifler limonun posasında bulunur.

Midenin korunması: Limondaki aktif bileşiklerden biri olan limonen, Helicobacter pylori bakterisine karşı antienflamatuar ve antimikrobiyal etkiler sergiler. Limonun içindeki limonen ayrıca mide ülseri veya duodenum ülseri gibi çeşitli sorunlarda da önleyici etkilere sahiptir.

Kansızlık: Limon, bağırsaklarda demirin, özellikle de bitki kaynaklarından alınan demirin emilimini destekleyen C vitamini içerdiği için, demir eksikliğine anemisini (kansızlık) önlemeye yardımcı olur.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 3

Yüksek Ateş: Limon suyu soğuk algınlığı, grip ve yüksek ateşten muzdarip olanları iyileştirir. Terlemeyi artırarak yüksek ateşin kırılmasına yardımcı olur.

Diş Bakımı: Limon ayrıca diş bakımında sıklıkla kullanılır. Diş ağrısı olan bölgeye taze limon suyu uygulandığında ağrıdan kurtulmaya yardımcı olur. Limon suyunu diş etlerine masajla uygulanması çeşitli diş eti hastalıklarından kaynaklanan kötü kokuları giderirken diş eti kanamalarını durdurur. Buna ek olarak, dişlerin genel temizliğinde kullanılır.

Saç bakımı: Limon suyu saç bakımında kendini kanıtlamıştır. Saç derisine uygulanan limon suyu kepek, saç dökülmesi problemleri ve saç ile saç derisi ile ilgili diğer problemleri iyileştirir. Limon suyu saçlara direk olarak uygulandığında saçlara doğal parlaklık kazandırır.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 4

Cilt Bakımı: Doğal bir antiseptik ilaç olan limon suyu, cilt ile ilgili problemleri tedavi eder. Limon suyu, güneş yanığı ağrılarını azaltır ve ayrıca arı ısırığının neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Akne ve egzama için iyidir. Ek olarak limon, erken yaşlanmayı ve kırışıklıkların görünümünü önleyen antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bileşikler açısından da zengindir. Limon suyunun su ve bal ile karıştırılarak içilmesi cilde sağlıklı bir parıltı kazandırır.

Yanıklar: eski yanık yerlerinde limon suyu kullanmak yara izlerinin kapanmasına yardımcı olur ve serinletici etkisinden dolayı yanık acısını azaltır.

İç Kanama: antiseptik ve pıhtılaştırıcı özelliklere sahip olmasından dolayı iç kanamaları durdurur. Limon suyunu ufak bir pamuk parçasına uygulayabilir ve bu pamuk parçasını burun kanamasını durdurmak için burnunuza koyabilirsiniz.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 5

Kilo Verme: Az kalorisi ve lifli yapısı yanında iştah azaltıcı etkisi nedeniyle limon, kilo vermenize yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek orandaki C vitamini ile vücudu detoks edilmesinde de yararlıdır. Limon suyu ılık su ve bal ile karıştırılarak içildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.

Solunum Rahatsızlıkları: Limon suyu solunum ve nefes problemlerini rahatlatmaya yardım eder. C vitamini bakımından zengin olan limon daha uzun dönem solunum rahatsızlıkları ile baş etmede yardımcı olur.

Kolera: Kolera ve sıtma gibi hastalıklar limon suyu ile iyileştirilebilir. Çünkü limon suyu kan temizleyici görevi görmektedir.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 6

Ayakları Gevşetme: Limon aromatik ve antiseptik bir maddedir ve ayakları yumuşatmada faydalıdır. Ilık suya bir miktar limon suyu eklenir ve ayaklar bu karışıma sokularak bir kısa sürede rahatlama ve kasların gevşemesi sağlanır.

Romatizma: Limon ayrıca bir idrar söktürücüdür ve romatizma ve kireçlenmeye iyi gelir. Ayrıca bakteri ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Boğaz Enfeksiyonları: Limon, anti bakteriyel özelliklerinden dolayı boğaz enfeksiyonları ile ilgili problemlere karşı savaşmada muhteşem bir meyvedir.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 7

Yüksek Tansiyon: Limonun içerisinde potasyum bulunmasından dolayı kalp problemi sıkıntısı çekenler için limon suyu içmek faydalıdır. Limon, arterlerin vazokonstriksiyonu üzerinde inhibitör etki gösterir ve kan damarlarını gevşetir. Limon yüksek tansiyonu, baş dönmesi ve bulantıyı kontrol eder çünkü zihne ve vücuda sakinleştirici his sağlar. Yaygın olarak zihinsel stres ve depresyonu azaltmak için kullanılmaktadır.

Böbrek taşı: Limonlarda bulunan sitrik asit, idrarı daha az asidik hale getirdiği için böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak, limon müthiş bir idrar söktürücüdür ve bu sayede de böbrek taşlarının oluşmasını önler. Çünkü sağlıklı ve düzenli idrar çıkışı böbreklerde oluşabilecek küçük taşların kendiliğinden dışarı atılmasını sağlar.

Limonun faydaları nelerdir? Limon neye iyi gelir? Limonun zararları nelerdir? - Resim : 8

LİMONUN ZARARLARI NELERDİR?

Limon, içeriği ile birlikte sağlık açısından birçok faydası olan bir besindir. Fakat limon tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Azı karar, çoğu zarar sözü limon için de geçerlidir. Fazla limon tüketimi ile karşılaşacağınız limonun zararları şöyledir;

Mide duvarını tahriş eder ve midede yara çıkmasına neden olur. Eğer hassas bir mide yapısına sahipseniz, limonu az miktarda tüketmeniz tavsiye edilir.

Cilt üzerinde çok fazla bekletilirse cildin yanmasına ve tahriş olmasına sebebiyet verir.

Aşırı limon kullanımı böbreklerde hasara neden olabilir.

Genelde çocuklar için tavsiye edilmez.

Hamilelik ve emzirme sürecinde tavsiye edilmez.

Yüksek kan basıncı sorunu olan kişiler tüketimi çok dikkatli yapmalıdırlar.

Bağırsak sendromu ve ishali olan kişiler limon tüketiminden kaçınmalıdırlar.

Eğer herhangi bir hastalıktan dolayı ayurveda ya da homeopatik preparat gibi ilaçlar kullanılırsanız, mutlaka doktorunuza danışarak limon tüketimi yapmalısınız.

Özellikle açık tenli kişilerde cilt sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden açık tenli kişiler limon veya yan ürünlerini ciltlerine uygulama noktasında çok dikkat etmelidirler.

 

Depremler sonrası şikayetler arttı! Etkisinin 2 yıl süreceği tahmin ediliyor Uluslararası ekiplerle Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı başladı Türk cerrahlar robotik kalp ameliyatı yaptı Bakan Koca'dan SMA testi açıklaması