Prof. Dr. Alper Şener'den 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri için 'ölümcül' uyarı!

Kış aylarının gelmesiyle solunum yolu viral enfeksiyonlarında ciddi derecede artış görüldü. Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstü ve 7 yaş altındaki çocuklarda solunum yolu viral hastalıkların ölümcül seyir potansiyeli taşıdığını açıkladı.

Prof. Dr. Alper Şener'den 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri için 'ölümcül' uyarı!
  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu viral enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekti.
  • Prof. Dr. Şener, 65 yaş üstü ve 7 yaş altındaki çocuklarda solunum yolu viral hastalıkların ölümcül seyir potansiyeli taşıdığını belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ DAĞILIM BİLİNMİYOR

  • Üniversitenin Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli olan Prof. Dr. Şener, kış mevsiminde etkili olan solunum yolu viral enfeksiyonlarının, 7-8 farklı virüs türünün dolaştığı bir döneme denk geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Alper Şener'den 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri için 'ölümcül' uyarı! - Resim : 1

  • Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan 7-8 farklı virüs türünün Türkiye genelindeki dağılımının bilinmediğini belirten Şener, bu nedenle herhangi bir şehir ya da ülkede hangi virüs türünün baskın olduğunu tam olarak kestirmenin mümkün olmadığını ifade etti.

"ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR"

  • Solunum yolu viral hastalıklarının genellikle 65 yaş üstü ve 7 yaş altındaki çocuklarda ölümcül seyretme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Şener, bu nedenle bu yaş gruplarının dikkatli olması gerektiğini belirtti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener
  • Ancak, bu yaş grupları dışındaki popülasyonun genellikle ölümcül seyretmediğini ve bu nedenle dünya genelinde rutin takip edilmediğini ifade etti.
  • Prof. Dr. Şener, özellikle solunum yolu viral hastalıklarının yoğunlukla görüldüğü hastanelerin seçilerek yapılan Satellite Surveyans'ın, bu hastanelerde viral taramalar yaparak hangi virüs türünün baskın olduğunu belirlediğini söyledi.
  • Ancak, Türkiye genelindeki Surveyans raporlarına bakıldığında RSV, domuz gribi, normal grip, diğer koronavirüs türleri ve Kovid-19'un yaygın olarak görüldüğünü aktardı.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLARA DİKKAT

  • Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 80'lerde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener, solunum yolu viral hastalıkları geçiren kişilerin hala yoğun bakım riski taşıdığını ve bu nedenle hastane yatış riskinin de yüksek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Alper Şener'den 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri için 'ölümcül' uyarı! - Resim : 3

  • Kendi gözlemlerine dayanarak, özellikle Kovid-19, diğer koronavirüsler, domuz gribi ve Respiratuar Sinsityal Virüs'ün (RSV) Türkiye'de ağırlıklı olarak görüldüğünü belirten Şener, RSV'nin özellikle çocuklarda sorun oluşturabildiğini kaydetti.
  • Prof. Dr. Alper Şener, devam eden öksürük gibi semptomları panik yapmadan yakından takip etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle yaşlı hastalarda devam eden öksürüğün beraberinde balgam, yüksek ateş gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkması durumunda zatürre riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
  • Hastalıkların tanısında erken dönemde antiviral ilaçların kullanılmasının önemine değinen Şener, solunum yolu viral enfeksiyonlarına karşı tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini ve özellikle sömestr tatili sırasında büyükler ve çocukların bir araya gelirken dikkatli olmalarının önemli olduğunu belirtti.
Helikopter ambulans Liceli Hamza için havalandı İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde! Afrikalı hasta kanseri yendi, ilk isteği kebap oldu! 35 bin sağlık personeli alımının detayları