Yapılan çalışmalara göre Kovid-19 salgı kaynağının rakun köpeği olduğu iddia ediliyor

İngiliz günlük gazetesi Guardian'ın haberine göre Uluslararası araştırma ekibinin yaptığı çalışmada Wuhan'daki bir gıda pazarından toplanan genetik veriler, Kovid-19 ile rakun köpekleri arasında bağlantı kurulduğunu, tezgahta satılan enfekte hayvanların koronavirüs pandemisini başlattığı teorisini ortaya attı.

Yapılan çalışmalara göre Kovid-19 salgı kaynağının rakun köpeği olduğu iddia ediliyor

2020 yılında Çin'den yayıldığı ifade edilen Kovid-19 salgını, tüm dünyayı kapatmıştı. Milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet veren salgın hakkında hala araştırmalar sürüyor.

1 Ocak 2020'de pandeminin ilan edilmesiyle iki aylık bir süre içerisinde Huanan deniz ürünleri pazarındaki tezgahlardan toplanan sürüntü örneklerinde daha önce hem Covid hem de insan DNA'sı bulunmuştu. Geçen yıl bulgular yayınlandığında Çinli araştırmacılar, numunelerin hayvan DNS'sı içermediğini belirtmişti.

Şimdi ise uluslararası bilim adamları ekibi tarafından yapılan çalışmalarda Çinli ekip tarafından Gisaid bilimsel veri tabanına gönderilen gen dizilerine ilişkin analizleri, bazı Kovid pozitif örneklerin rakun köpeklerinden alınan DNA açısından zengin olduğunu buldu. Verilen bilgilere göre elde edilen Kovid pozitif örneklerinde misk kedileri dahil diğer memelilere ait DNA izleri de mevcuttu.

Yapılan araştırmalar rakun köpeklerinin veya Kovid enfekte olan diğer hayvanların salgını tetiklediğini kanıtlamasa da yapılan çalışma Salı günü Dünya Sağlık Örgütü'ndeki bir uzman grubuna sunuldu.

Guardian'ın haberine göre California, La Jolla'daki Scripps Research'ten evrimsel biyolog Prof Kristian Andersen, Science dergisine "Veriler, bir pazar kökenine işaret ediyor" dedi.

En son elde edilen genetik veriler, rakun köpeklerinin veya diğer memelilerin Kovid ile enfekte olduğunu ve pazarda yayıldığını kanıtlamıyor. Buna göre bir olasılık ise hayvanlar enfekte olmasındaki nedenin virüsü enfekte insanlardan kapmış olabilmesine dayanıyor. Ancak bulgular, nedenin enfekte bir hayvan ve nihayetinde yasa dışı vahşi yaşam ticareti olabileceğine işaret ediyor.

Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nde virolog ve kıdemli grup lideri Dr Jonathan Stoye ise konuyla alakalı "Sars-CoV-2 ile enfekte olmuş rakun köpeklerinin bulunması, koronavirüs ile enfekte olmuş çiftlik hayvanlarının olaylar dizisinde önemli bir bağlantı olduğu olasılığını güçlendiriyor. Covid-19 salgınına yol açıyor. Ancak, laboratuvar sızıntısı teorilerini çürütmüyor: Bu, bu tür hayvanların Huanan deniz ürünleri pazarına gelmeden ve sergilenmeden önce enfekte olduklarının gösterilmesini gerektirecek, ki bu asla mümkün olmayabilecek bir şey." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz gün DSÖ, Kovid-19 salgınının bu yıl azalarak grip salgınına benzer bir nitelik kazanabileceğini, bu yıl hayatını kaybedenlerin sayısının ilk defa düştüğünü açıklamıştı.

Şanlıurfa’ya şebeke suyu verilmeye başlandı DSÖ: Ölü sayısı üç yıldır ilk kez düştü Erkek bebeği olanlar daha hızlı yaşlanıyor Fahrettin Koca'dan 14 Mart Tıp Bayramı açıklaması!