Bayraktar TB2T-AI gökyüzünde yeni rekorlar kırdı

Gelişmiş yapay zeka ve turbo motor gücüyle donatılan yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, 37 bin 96 feet irtifaya çıkarak kendi irtifa rekorunu kırdı.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen, Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojisindeki iddiasını güçlendiren Bayraktar TB2T-AI SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), Keşan'da gerçekleştirilen test uçuşlarında önemli başarılar elde ediyor. Turbo motor ve üstün yapay zeka sistemleriyle donatılan yeni nesil SİHA, yüksek performansını sergilediği uçuşlarda kendi irtifa rekorlarını kırdı.

Edirne'nin Keşan ilçesinde devam eden test faaliyetleri kapsamında, Bayraktar TB2T-AI son uçuş testinde 37 bin 96 feet (yaklaşık 11.3 km) irtifaya ulaşarak dikkatleri üzerine çekti. Bu başarılı uçuştan önce, milli SİHA 21 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirdiği testte 30 bin 318 feet irtifaya çıkarak kendi sınıfında bir rekor kırmıştı. Elde edilen 37 bin 96 feet irtifası ile Bayraktar TB2T-AI, yüksek irtifada uzun süreli görev yapma kabiliyetini teyit etmiş oldu.

TURBO MOTORUN SAĞLADIĞI ÜSTÜN PERFORMANS

Bayraktar TB2T-AI'ın sahip olduğu güçlü turbo motor, SİHA'nın performansını önemli ölçüde artırıyor. Bu sayede 30 bin feetin üzerindeki irtifalara çok daha kısa sürede tırmanma yeteneği kazanan milli SİHA, yüksek irtifa performansını elde ettiği rekorlarla tescilledi. Mevcut SİHA'lara kıyasla daha hızlı tırmanma ve yüksek irtifada daha uzun süre kalma yeteneği, Bayraktar TB2T-AI'a hava üstünlüğünü destekleyen kritik bir unsur sağlıyor. Saatte 160 knot (300 km/s) üzerindeki hızıyla da dikkat çeken SİHA, artırılmış kalkış ağırlığı ve faydalı yük kapasitesi ile muharebe sahasında daha uzun süreli ve daha etkili görev yapma potansiyeli taşıyor.

Bayraktar TB2T-AI gökyüzünde yeni rekorlar kırdı - Resim : 1

YAPAY ZEKA İLE GÜÇLENDİRİLEN OTONOM YETENEKLER

Bayraktar TB2T-AI, bünyesine entegre edilen yeni nesil üç adet yapay zeka bilgisayarı sayesinde üstün otonom yeteneklere sahip. Bu gelişmiş yapay zeka sistemleri ile milli SİHA, en zorlu elektronik harp ortamlarında dahi arazi referanslı görsel seyrüsefer yapabiliyor. Görsel navigasyon yeteneği sayesinde araziyi tanıyarak yön tayini yapabilen Bayraktar TB2T-AI, hedefleri analiz ederek tespit ve teşhis gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, görsel olarak pistleri tanıyarak tam otonom iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetine sahip. Dinamik rota planlaması ile en uygun uçuş rotalarını belirleyebilmesi de otonom özelliklerini pekiştiriyor.

Bayraktar TB2T-AI gökyüzünde yeni rekorlar kırdı - Resim : 2

MUHAREBEDE STRATEJİK ÜSTÜNLÜK

Kırdığı yeni irtifa rekoruyla Bayraktar TB2T-AI SİHA, muharebe sahasında oyun değiştirici bir unsur olma konumunu daha da güçlendirmiştir. Her türlü zorlu şartın üstesinden gelebilecek şekilde tasarlanan milli SİHA, yapay zeka destekli sistemleri sayesinde acil durumlarda dahi otomatik ve güvenli bir şekilde üsse geri dönüş yapabilme özelliğine sahip. Bu yetenek, ulaşılan yeni yüksek irtifa seviyesinde de operasyonel güvenliği en üst düzeye çıkarıyor. Bayraktar TB2T-AI'ın elde ettiği başarılar, Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojisindeki liderliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

KAAN, ABD basınında: "Kralların Kralı" GÖKBEY ilke imza attı: Deniz aşırı uçuşunu yaptı Türkiye'den Pakistan'a kritik jest Konya'da Savunma Sanayi Zirvesi başladı