Yavuz Ağıralioğlu seçimi kaybeden muhalefete yüklendi: Meral Akşener de Kemal Kılıçdaroğlu da istifa etmeli

27. Dönem İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Seçim sürecinde terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDP'nin Millet İttifakı'na dahil olması sonrası İYİ Parti'den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu, seçim sonuçları üzerinden Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Yavuz Ağıralioğlu seçimi kaybeden muhalefete yüklendi: Meral Akşener de Kemal Kılıçdaroğlu da istifa etmeli

14 ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimler sonucunda Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçti. Cumhur İttifakı ve Recep Tayyip Erdoğan sandıklardan zaferle ayrıldı.

Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen tüm 'istifa' çağrılarına kulak tıkarken parti yönetimini görevden alarak kendisine yakın isimlerle yönetim kurdu.

Bazı CHP'li siyasetçiler ve CHP yandaşı medya yenilgiyi 'AK Parti'nin oyu düştü' diyerek aklamaya çalışırken, bazı CHP'liler Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevi bırakması gerektiğini belirtti.

Seçim sürecinde HDP'nin Millet İttifakı'na dahil olması sonrası İYİ Parti'den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu, seçim sonuçlarını CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Muhalefet kanadının AK Parti'nin 21 yıl önce aldığı oy oranına düşmesine sevindiğini söyleyen Ağıralioğlu, "Aklımızla dalga geçmeyin, ümitlerimizin canına okudunuz" dedi.

CHP'nin Kılıçdaroğlu'nun aldığı yüzde 48'lik oyu zafer naraları ile kutladığını söyleyen Ağıralioğlu, "21 sene iktidarda kalmışlar, yıllar sonra girilen seçimde aynı oyu almışlar. Muhalefetin tesellisi de 'dağıldılar', buna dağılmak diyorlar. 50-55 senedir yüzde 20-25 bandında kaldı CHP, 'oyumuzu koruduk' diye zafer naraları atıyor. Aklımızla dalga geçmeyin." diye konuştu.

"BEN DE ERDOĞAN'DAN TARAFIM"

Muhalefetten kopan bir siyasetçi olarak artık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında yer alıp muhalefete karşı duracağını söyleyen Ağıralioğlu, "Ben de muhalefet tarafından iktidarın yaptıklarına doğru destek vereceğim. Hükümet doğru yaparsa destek, yanlış yaparsa muhalefet edeceğim. Tayyip Bey'in yanına ben de eklendim. Muhalefete 'aman gitmeyin' diyorum. İktidarı sizin yüzünüzden kaybettik, durun muhalefeti sizin elinizden alalım. Önce namuslu milletin hissiyatını doğru okuyan bir muhalefet sonra şerefli bir iktidar. Bu alanı elimizde bulundurmanın imkanı bu arkadaşların böyle yapmaya devam etmesi." ifadelerini kullandı.

"GEREKİRSE PARTİ KURACAĞIZ"

AK Parti ve Erdoğan'ın 20 yılından çıkarttıkları ve öğrendikleri ışığında parti kuracağının sinyallerini veren Ağıralioğlu, "Bu siyaset dilinden yorulduk. Ben yeni nesil seçmenin şu gün hele hele bu kadar değişim umuduyla iktisara uğradığı bir yerde şöyle bir şey yapacağına inanıyorum. 'Sizin bize sunduğunuz hiçbir şeye inanmıyoruz artık. Biz artık kimi seçeceğimize, bize ne vaat ettiklerine, yapabilmek kapasitesine ve kalbine bakacağız.' Yeni nesil siyaset dediğim şey o benim. Yeni nesil tertemiz bir siyasal dil alanı var. Gerekirse parti kuracağız. Ben şöyle bakıyorum arkadaşlarımla parti kurmayacağım ben. Arkadaşlarımla da parti kuracağım ama bizim parti dediğimiz şey memlekette işini en iyi yapanların bizim de kendilerinden hissettiğimiz bir siyasal iklim. Şöyle bir şöhrete ihtiyacı var memlekette yeni siyasi iklimin. Bunlar birileriyle oturuyor, birileriyle beraberlerse bunlar memleketin en iyileridir. En ülkücüleri, solcuları, Alevileri, dindarlar değildir belki ama kesinlikle en iyileridir. Bu arada laik, dindar, ülkücü, alevi de olabilirler her şeyi olabilirler. Vatanlarına, milletlerine aidiyetleri varsa bayraklarını bayrak, vatanlarını vatan, devletlerini devleti biliyorlarsa inançlarının, mezheplerinin, meşreplerinin değil; eğitimlerinin, liyakatlerinin önemli olduğu, hak edenin hak ettiğini bulabildiği, iyiliğin, yetişkinliğin, donanımlı olmanın yegane kriteri olabildiği bir siyasal iklimi canlandırmaya çalışacağız. Bunu nereden öğrendik, Tayyip Bey'den, 20 yılından, AK Parti'nin 20 yılından öğrendik." dedi. 

"PARTİNİN KURULUŞU BİR İHTİYAÇTAN DOĞMALI"

Erdoğan'ın AK Parti'nin kuruluşundaki bir sözü hatırlatan Ağıralioğlu, "AK Parti'nin kuruluşunda güzel bir şey söylemişti Tayyip Bey, 'Partiyi millet kurdu biz üstüne tabela astık' dedi Tayyip Bey. Parti böyle kurulur. Partinin kuruluşu bir ihtiyaçtan doğmalı. O ihtiyaç siyasi olarak ete kemiğe bürünmelidir. O zamanlamayı o toplumsal hissiyatla buluşturduğunuz an gerisi sadece tabelayı milletin kalbine asmaktan ibarettir. O zamanı kolluyoruz." şeklinde konuştu.

"AKŞENER DE KILIÇDAROĞLU DA İSTİFA ETMELİ"

Muhalefet kadrolarında değişiklik yapılmamasına değinen Ağıralioğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi gerektiğini vurgulayıp, "Akşener kaybedeceğini bile bile seçime giren taraftı." dedi.
Eski vekil, "Genel başkanlar kalacak. Kılıçdaroğlu ve Akşener'in istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum. Meral Hanım bu sonuçları bilen taraftı, Kılıçdaroğlu kazanacaklarını ümit eden taraftı. Akşener başarmanın yüzde 0 olduğunu bildiği halde, masadan kalktığı halde bunları yaşadı" dedi.

MUHALEFET NEDEN KAYBETTİ?

Kemal Bey neyi eksik yaptı yerine, Kemal Bey üzerine odaklaşan bir süreç yaşadık. Seçmen hassasiyetleri doğru okunamadı eşittir Kemal Kılıçdaroğlu. İktidarın yapamadığı onca şey vardır avantajdır duygusunun tek olmadığı eşittir Kemal Kılıçdaroğlu. Değişim umudu bu kadar canlıyken kazanılamaz stratejisinin bir adı vardı Kemal Kılıçdaroğlu. Ben şuna şaşırıyorum sanki ilk defa yeniliyorlarmış gibi. Yol kazası gibi davranan insanları görünce oy veren insanlara saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu 10 seferdir kazanamıyor. CHP siyaset kurmayları için bizim alıştığımız bir şey var. Seçime 3 5 ay kala kazanıyoruz umut olarak pompalayan sonra da hiçbir şey olmamış gibi bir kadro. Tencere iktidarı deviremedi. Seçmenin sandığa itimatı kaybedilecek diye korkuyorum ben. Kendi hedeflerin çok uzağına düşmesine rağmen düzeltme imkanını seçmen Tayyip Bey'e vermiştir. 20 yıl art arda bütçe yapma imkânı kimseye kısmet olmamıştır. Bu bir başarıdır. 48 oy verenler için başarıdır, bizi duymaz adamlara rağmen değişimin arkasında duranların başarısıdır. 52 kadar 48'i de değişim umudunun heder edildiği bir kadroya heba olması.

"6'LI MASA YANLIŞTI, HAYATA DEĞMEZ TARTIŞMALARA SIKIŞTI"

Tayyip Bey kendine muhalefet etmeye karar verseydi, AK Parti'yi yüzde 5'de bırakıp yüzde 75 alabilirdi. AK Parti dağıldı diyen arkadaşların mağlubiyetlerine rağmen koltuklarında kalmasına da çıldırıyorum. Vaat ettikleri hiçbir şeyi gerçekleştiremediler. Seçim akşamı insanların yüzünde üzüntü emaresi göremedim ben sizin yerinize istifa edeyim dedim. Söylediklerinizi yapacak insan değilsiniz denmiş oldu. 6'lı masa yanlıştı. Masa genel olarak hayata değmez, entelektüel tartışmalara sıkıştı. Millet böyle gördü. Masa ilk defa gerçek gündemle toplandı. Aday kim olsun diye ve çöktü. Millet isteyene istediğini vereceğime dönüştüğünü gördü. İktidar olmak için isteyene istediğini veren popülizme kurban oldular. Yüzde 10 ettiğini bilen partiye ne verdin seçmenin kafasını karıştırdı. Seçilmeden yapılmadan seçmende makamları dağıtmaya başladılar dedi. Şımarıklık olarak algılandı. Böyle bir sonuç mukadderdi.

SEÇİM ÖNCESİ YAPILAN ANKETLER

Yanlış buluyorum. Siyaseti üst üste koyarak toplayamıyorsunuz. İYİ Parti sahada sonucu bildiği için kabahati en az olandı. İYİ Parti ile HDP masada yer değiştirdi.

İYİ PARTİ'NİN MASADAN KALKMASI

İYİ Parti kendi koordinatlarına göre yürüdüğünde büyüme kapasitesi olan bir partidir. 4 5 sene ben sabit kalem kalmaya çalıştım. Sol seçmen bizden daha esnek. Sağ seçmen daha ketum. Kıza bile eli gitmiyor. Sağ seçmenin tutuculuğuna İYİ Parti can suyu olabilseydi, ikinci turun belirleyeni olabilirdi. Türkiye'ye sadece meteor çarpmadı. Muhalefet için hazine boşalmış, faiz yükselmiş, rekabet gücümüzü kaybetmişiz birçok avantaj varken, milletin umuduna dönüştüremiyorsunuz. İYİ Parti'nin masaya oturtulması, HDP'nin masaya oturtulması burada adaylık dayatmasını bir proje olarak görüyorum. Aday olmayın deniyor Kemal Bey'in kendisine ben adaylığımı kendim bile engelleyemem diyor. Bu takdim problemlidir. Sen bu kadar iradesizsen masayı sana nasıl vereceğiz. Demokrasi umudu bu kadar kuvvetliyken değişimin öncüsü olunabilirdi, PKK gölgesi FETÖ çığlıkları düşürmek nedir?

MUHALEFETİN SAVRULDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

İstifa etmeyen bu savrulma ben cumhurbaşkanlığı sisteminin kötü olduğunu söylüyorum ama partimi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre yönetiyorsun. Sen partinde tek adamsın. Muhalefetin savrulduğunu düşünüyorum. 21 yıldır sandıktan çıkan diktatör, mağlup olarak çıkan demokrat dede. Ben iktidar muhalefet münakaşalarında balkon konuşmasına kinayeli sataşmalar yapabilir diye düşünüyordum. Varlıklarıyla bizim varlığımıza destek veren seçmen tabanımızdan çok destekleri olan diyerek sayın Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum denebilirdi. Sizi hep karşımda görmek istiyorum dese ne diyeceksiniz siz.

Bahçeli'den 'Bu bana yeter' paylaşımı Can Ataklı: CHP'de sorunun adı Ekrem İmamoğlu'dur Külliye'de dua edilmesinden rahatsız oldular: Laikliğe hançer! Akşener gidecek mi? İYİ Partili Ethem Baykal'dan açıklama