İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Araştırma ve Dijitalleşmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, "Women in 6G" tarafından hazırlanan "6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın" arasında yer aldı.

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi

Prof. Dr. Ata, telekomünikasyon ve 6G'yle ilgili alanlarda kadınların istihdamı ve görünürlüğünün arttırılması için küresel alanda çalışan bu topluluğun listesindeki ilk 100 kadın arasında yer almasını AA muhabirine değerlendirdi.

Son 10 yıldır İTÜ'de bilgi ve haberleşme alanında çalışmalar yürüttüklerini belirten Ata, "Aslında 6G alanında yaptığım tek çalışmanın değil, bir dizi çalışmanın neticesinde bu başarı ortaya çıktı. Teorik sayısal işaret işleme konusunda başladığım araştırma çalışmalarım, son 9-10 yılda İTÜ'deki Bilgi ve Haberleşme Araştırma Grubumuzla birlikte yeni nesil haberleşme ağlarına odaklandı. Araştırmalarımızın kapsamı önce 5G'ye, son 5 yıldır da 6G teknolojilerine evrildi." diye konuştu.

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi - Resim : 1

Ata, daha yüksek veri iletim hızlarına ulaşmayı sağlayacak dalga şekli tasarımları, çok sayıda makinenin birbiriyle haberleşmesine imkan verecek yeni çoklu erişim teknikleri, enerjiyi verimli kullanan haberleşme ağlarının tasarımı ve RF dalgalardan enerji hasatlama gibi farklı yönleriyle bu alana bilimsel katkılar sunduklarını söyledi.

Bu çalışmalarla atıflar aldıklarına dikkati çeken Ata, "Yürütücülüğünü yaptığım ve 3 yıl önce TÜBİTAK'ın desteğiyle başlayıp 2023'te başarıyla tamamlanan, 6G telsiz ağları için İHA ve akıllı yansıtıcı yüzeylerin kullanıldığı projemizde, ultra bağlantılılık olarak tarif edilen kesintisiz ve güvenli iletişim odağında yenilikçi çalışmalarımız oldu." ifadesini kullandı.

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi - Resim : 2

Prof. Dr. Ata, telsiz haberleşme alanında yapılan AR-GE çalışmalarının, yaklaşık her 10 yılda bir ortaya konulan yeni vizyonla önce araştırma, ardından teknoloji geliştirme ve standartlaşma adımlarıyla sürekli ilerlediğini anlattı.

5G teknolojisinin zenginleştirilmiş mobil geniş bant haberleşme, yüksek veri hızlarına erişim, ultra güvenilir düşük gecikme süreleri, kritik uygulamaların desteklenmesi ve yoğun makine tipi haberleşme imkanı sağladığına işaret eden Ata, "6G teknolojisinde ise yeni frekans bantlarıyla daha yüksek veri hızlarına ve daha düşük gecikme sürelerine ulaşmanın ötesinde yapay zekanın işin içine girdiği akıllı ve veriden öğrenen sistemler, İHA ve akıllı yüzeyler gibi yenilikçi altyapıların kullanılmasıyla haberleşmede kesintisizliğin sağlanması ve blok zincir gibi yöntemlerle haberleşme güvenliğinin artırılması öne çıkıyor." değerlendirmesini yaptı.

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi - Resim : 3

"6G TEKNOLOJİSİ 2030'LARDAN İTİBAREN HAYATIMIZA GİRECEK"

Ata, bunlar gibi çok sayıda yeni yaklaşımın çalışıldığı teknoloji adayı 6G sistemlerinin henüz dünyada standartlaşmadığını dile getirdi.

Bu teknolojinin 2030'lardan itibaren devreye girmesinin beklendiğini vurgulayan Ata, şöyle devam etti:

"Telekomünikasyon dünyasında potansiyel olarak veri iletiminin çok yüksek oranlara çıkması sağlanacak. Bu sayede gerçek zamanlı 3 boyutlu video akışı, daha yoğun sanal gerçeklik deneyimleri ve dev dosyaların anında indirilmesi gibi uygulamalara imkan sağlanacak. 6G ağlarının yapay zekayla entegre edilmesi sayesinde, ağın kendi kendini optimize etmesi, ağ esnekliği ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimlerine olanak sağlanması öngörülmektedir."

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi - Resim : 4

Prof. Dr. Ata, 6G ile kesintisiz her yerde bağlantı ve daha düşük gecikme amaçlandığını, veri aktarımındaki zaman gecikmesinin azalması sayesinde otonom araçlar gibi kritik uygulamalar için neredeyse anlık yanıt sürelerinin mümkün olacağını kaydetti.

6G teknolojisinin günlük hayatta büyük değişimler sağlayacağının altını çizen Ata, "Özellikle büyük ölçekli sensör ağlarının oluşturulması, dijital ikiz uygulamaları, akıllı şehirlerin ve birbirine bağlı cihazların etkinleştirilmesi, üretim ve lojistikte otomasyon, robot teknolojisi ve gerçek zamanlı veri analizinin desteklenmesi konusunda 6G'nin ülkemize ve dünyaya önemli katkıları olması bekleniyor." dedi.

İTÜ Profesörü Lütfiye Durak Ata, '6G'deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın' arasına girdi - Resim : 5

"TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK ZENGİNLİK NİTELİKLİ BEŞERİ SERMAYE"

Ata, bilim dünyasının haberleşme konularıyla birlikte farklı problemleri de artık bir arada çalışmaya başladığını aktararak, şu anda 6G kapsamında bütünleşik olarak algılama ve haberleşmenin bir araya getirildiği sistemleri çalıştıklarını ifade etti.

"Bilimsel çalışmaların belli bir olgunluğa erişmesi, kavramsal gösterimler ve standartlaşma süreçleriyle 6G teknolojisinin 10 yıl içinde hayatımıza girmeye başlamasını bekliyoruz." diyen Ata, Türkiye'deki en büyük zenginliğin nitelikli beşeri sermaye olduğuna vurgu yaptı.

"Alanda öncü çalışmalar yapılması, yapılan çalışmaların haberleşme ve diğer dikey sektörlerdeki ekosistemin tüm unsurlarıyla desteklenmesiyle yerli ve milli çözümlerimizin uluslararası ölçekte yaygınlaşması bizi yeni nesil haberleşme teknolojileri alanında öne taşıyan unsurlar olacaktır." ifadelerini kullanan Ata, 6G teknolojisinin önemli bir unsuru yapay zeka ve makine öğrenmesi yaklaşımlarını da özellikle haberleşme ağlarında uç birim hesaplama problemlerinde kullandıklarını ve bu çalışmaları dünyanın saygın dergilerinde yayınladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bayraktar TB3, 20. test uçuşunu gerçekleştirdi Turkcell ve Ericsson 5G şebeke dilimleme otomasyonunu başarılı bir şekilde test etti Elektrikli otomobil geliştirme çalışmalarını sonlandırıyor 9 saat havada kaldı