Cuma namazı saat kaçta? 19 Nisan 2024 Diyanete göre İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri

Cuma namazı saati merak ediliyor. Öğle namazı vaktinde kılınan cuma namazı, farz bir namaz olup cemaatle kılınır. Haftalık bayram olan cuma namazını kaçırmamak, camide yerini almak isteyen vatandaşlar, bugün cuma namazı saat kaçta kılınacak merak ediyor. Peki, cuma namazı saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? İşte 19 Nisan 2024 Diyanete göre il il cuma namazı saati...

Cuma namazı saat kaçta? 19 Nisan 2024 Diyanete göre İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri

Diyanet, bugün cuma namazı saati kaçta açıkladı. Cuma namazı, öğle namazı ile aynı vakitte kılınıyor. Cuma namazı, haftalık olarak ve şehirlere göre değişebiliyor. Vatandaşlar, cuma günü bulundukları şehrin cuma namazı saatini öğrenmek istiyor. Peki, bugün cuma namazı saat kaçta? İşte 19 Nisan 2024 Diyanete göre Ankara, İstanbul, İzmir ve tüm illerin cuma namazı saatleri...

Cuma namazı saat kaçta? 19 Nisan 2024 Diyanete göre İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri - Resim : 1

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet tarafından açıklanan namazı saatlerine göre 12 Nisan Cuma günü Ankara'da cuma namazı 12.53'te, İstanbul'da cuma namazı 13.08'de, İzmir'de cuma namazı 13.16'da kılınacak. Bulunduğunuz ilin cuma namazı saatini aşağıdaki Diyanet namaz saatleri linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

Cuma namazı saat kaçta? 19 Nisan 2024 Diyanete göre İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri - Resim : 2

CUMA NAMAZININ ŞARTLARI

1- Mukim olacak (seferi olmamak)
2- Erkek olacak (kadına farz değil)
3- Akıl ve baliğ olmak
4- Sıhhatli olacak (hasta olmayacak)
5- Hür olacak, hürriyeti kısıtlanmış olmayacak
6- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak
7- Gözleri görecek (kör olmayacak)
8- Kendisi yürüyerek gidebilecek

"Yâ Eyyühellezine âmenü izanûdiye lissâlati min yevmil Cum'ati fes'av ila zikrillâhi ve zerûl bey'a zâliküm hayrunleküm in küntüm tâ'lemûn." (Cuma suresi, 9. ayet)

 Anlamı: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.

Cuma namazı saat kaçta? 19 Nisan 2024 Diyanete göre İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri - Resim : 3

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINABİLİR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir. Cuma namazının kılınabilmesi için İmam Ebu Hanife’ye göre imamın dışında en az üç; İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre ise imamın dışında en az iki kişi bulunması gerekir (İbnü’l-Hümam, Fethü'l-kadir, 2/60).

Her ne kadar İmam Şafii kavli cedidinde cuma namazının sahih olması için kırk kişinin bulunması şart koşulmuşsa da kavli kadiminde imam dahil üç kişinin bulunması yeterli görülmüştür. Hanbeli mezhebine göre ise en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu’, 4/502; Zekeriya el-Ensari, el-Gurer, 2/8; İbn Kudame, el-Muğni, 2/242). Maliki mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakiu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mace, İkametu’s-Salavat, 78 [1082]). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamber’in (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, 3/255 [5617]).

Resulullah (s.a.s.) , cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhari, Cum'a, 38 [936]). Öte yandan Hz. Peygamber bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, 3/255 [5617]). Görüldüğü üzere Hz. Peygamber’den (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

Farklı, anlamlı, ayetli, hadisli, renkli, en yeni resimli cuma mesajları İsra Suresi 80. Ayet’de Anlatılmak İstenen Nedir? Fazileti Ve Anlamı Nedir? Güney Ay Düğümü Hesaplama 2024! Güney Ay Düğümü Nasıl Bulunur? Kalecik seçim sonuçları 2024: Ankara Kalecik belediye başkanı kim oldu?