Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri

Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in ilk suresidir. Mekke'de nazil olan Fatiha Suresi için Kur’an’ın hem bir mukaddimesi hem de özeti olarak yorumlanır. Namazlarda her rekatta okunan Fatiha Suresinin okunuşu bu çok iyi bilinmelidir. İşte Fatiha Suresi okunuşu, Türkçe meali, fazileti ve tefsiri...

Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri

Fâtiha “ilk, evvel, başlangıç” demektir. Bütün olarak gelen ilk sure olduğu, Kur’an-ı Kerim’i okumaya ve yazmaya onunla başlandığı için bu adı almıştır. Allah'ın (c.c.) varlığını, birliğini ve hükümranlığını anlatan sure, Mekke döneminde nazil olmuş ve yedi ayetten oluşmuştur. Namazlarda okunması şart olan ve herkesin bilmesi gereken Fatiha Suresi okunuşu, Türkçe meali, faziletini haberimizde derledik.

FATİHA SURESİ HAKKINDA

Fatiha suresi, Mekke döneminde inmiştir. Yedi ayettir. Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fatiha” adını almıştır. Surenin ayrıca, “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi başka adları da vardır. Kur’an’ın içerdiği esaslar öz olarak Fâtiha’da vardır. Zira övgü ve yüceltilmeye lâyık bir tek Allah’ın varlığı, onun hâkimiyeti, tek mabut oluşu, kulluğun ancak O’na yapılıp O’ndan yardım isteneceği, bu surede özlü bir şekilde ifade edilir. Fatiha suresi, aynı zamanda baştan başa eşsiz güzellikte bir dua, bir yakarıştır.

Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri - Resim : 1

FATİHA SURESİ OKUNUŞU

1- Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
2- Elhamdulillâhi Rabbi’l-âlemîn.
3- Er-Rahmâni’r-Rahîm.
4- Mâliki yevmi’d-dîn.
5- İyyâke na’budu ve iyyâke neste’în.
6- İhdine’s-sırâta’l-mustakîm.
7- Sırâta’l-lezîne en’amte aleyhim. Ğayri’l-meğdûbi aleyhim ve le’d-dâllîn.”

Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri - Resim : 2

FATİHA SURESİ TÜRKÇE MEALİ

1- Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla.
2- Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
3- O, rahmandır ve rahimdir.
4- Ceza gününün malikidir.
5- (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6- Bize doğru yolu göster.
7- Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Amin.

Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri - Resim : 3

FATİHA SURESİ'NİN FAZİLETİ

Fâtiha sûresinin değeri ve müminin dinî hayatındaki yeri hakkında birçok sahih hadis bulunmaktadır: “Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır” (Tirmîzî, “Duâ”, 9). “Allah’a hamd ile başlamayan her önemli işin sonu güdüktür” (İbn Mâce, “Nikâh”, 19).

Allah’ın Resulü, Ebû Saîd b. Muallâ isimli sahâbîye, Kur’ân-ı Kerîm’deki en büyük sûreyi mescidden çıkmadan bildireceğini ifade buyurmuş, sonra da bunun Fâtiha olduğunu açıklamıştır (Buhârî, “Fezâ’ilü’l-Kur’ân”, 9). Yine birçok sahih hadiste Fâtiha sûresinin şifa özelliği ile ilgili açıklamalar yapılmıştır (meselâ bk. Buhârî, “Fezâ’ilü’l-Kur’ân”, 9).

Fatiha Suresi Arapça okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri - Resim : 4

Yatağına uzandığında Fâtiha ve İhlâs sûrelerini okuduğun zaman, ölüm dışında kalan her şeyden emîn olursun. (Hadîs-i şerîf-Mecma-uz-Zevâid)

Kim Fâtiha’yı ve İhlâs sûresini okursa, sanki o kişi Kur’ân-ı kerîmin üçte birini okumuş (gibi sevâb sâhibi) olur. (Hadîs-i şerîf-Metâlib-ül-Aliyye)

Fâtiha (sûresi) her hastalığın şifâsıdır. (Hadîs-i şerîf-Dârimî)

Yedi defâ Fâtiha sûresi okuyup dert ve ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hâsıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânın tesir etmesi için okuyanın ve okutanın, ehl-i sünnet îtikâdında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram yiyip içmemesi ve karşılık olarak ücret istememesi şarttır. (Ebü’l-Hasen-i Şâzilî)

 

Bakan Yumaklı'dan Yusufeli Barajı paylaşımı: Su miktarı 1,5 milyar metreküp oldu Somer Sivrioğlu evli mi, boşandı mı, kaç çocuğu var? Bal peteğinin üzerine 'Allah' yazısı! Gören şaştı kaldı 3 Ağustos İstanbul'da sular ne zaman gelecek?