Sülün kuşları, depremi bir saat öncesinden hissedebiliyor

Depremin ardından herkes büyük bir endişeye kapıldı. Bu süreçte en çok merak edilen ise erken uyarı sisteminin mümkün olup olmadığı oldu. Araştırmacı ve Tarihçi Yazar Şerafettin Çetinkaya, oldukça dikkat çeken bir bilgiyi gözler önüne serdi. Çetinkaya, 800 sene önce 3 farklı dilde yazılan ‘Acayibü’l-Mahlukat Garaibü’l-Mevcudat’ kitabında sülün kuşlarının depremi 1 saat öncesinden hissettiklerinin altı çizilerek araştırılması gerektiğini belirtti.

Kahramanmaş merkezli 11 şehri adeta enkaza çeviren depren felaketinin ardından deprem bölgesi dışındaki vatandaşlar da panik halinde olmaya başlamıştı. Herkes deprem korkusu içerisindeyken bir taraftan da depremin önceden haber alınması noktasında bir erken uyarı sisteminin mümkün olup olmadığı araştırılıyordu. Özellikle depremlerin ardından, kuşların depremi önceden hissedip garip davranışlar sergiledikleri öne sürülmüştü. Bunun üzerine Araştırmacı ve Tarihçi Yazar Şerafettin Çetinkaya, çeşitli araştırmalarda bulundu ve sülün kuşları ile alakalı çarpıcı bilgiler paylaştı. İşte ayrıntılar...

"SÜLÜN KUŞLARI DEPREMİ 1 SAAT ÖNCE HİSSEDEBİLİYOR"
Çetinkaya, Kastamonu Üniversitesi’nde kütüphanede çeşitli kitaplar üzerinde inceleme yaptı. Yaptığı araştırmalar neticesinde, 800 yıl önce yazılan ‘Acayibü’l-Mahlukat Garaibü’l-Mevcudat’ isimli kitapta sülün kuşlarının depremi 1 saat önce hissedebildiğinin yazıldığını tespit etti.

Kaynak: İHA