İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı maden suyunda fazla miktarda 'bor' bulunduğu iddiasıyla ülkede yasaklandığını açıkladı. Beypazarı'ndan yapılan açıklamada ise haberlerin maksatlı olduğu ve söz konusu değerlerin AB normlarında olduğu belirtildi.

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı

Maden suyu zengin mineral oranlarıyla insan vücuduna çok fayda sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir içeçek.

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 1

'İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI'

Türkiye'de en popüler markalar arasında olan maden suyu markalarından birisi de Beypazarı olarak biliniyor. Fakat İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu (FSVO) yaptığı açıklamada 'insan sağlığına zararlı' gerekçesiyle Beypazarı maden suyunun ülkede satışını yasakladı.

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 2

YÜKSEK MİKTARDA BOR MEVCUT

Bor, doğada bol miktarda bulunan bir element ve çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Bor minerali başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücut minerallerinin düzenlenmesinde görev alıyor ancak yüksek miktarda bor tüketimi, insan sağlığı için zararlı. Bu durum göz önüne alındığında, yapılan açıklamada, Beypazarı maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu ve bu markaya ait sodanın tüketilmemesi gerektiği ifade edildi.

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 3

"DERHAL SATIŞTAN ÇEKİLDİ VE GERİ ÇAĞIRILDI"

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, "Kamuoyuna uyarı: Beypazarı marka maden suyunda aşırı bor içeriği" başlığıyla yayınladığı uyarıda şu ifadelere yer verdi:

"Bern, 15 Nisan 2024 - Yapılan resmi inceleme kapsamında Beypazarı markalı maden suyunda aşırı bor içeriği tespit edildi. Sağlık riski göz ardı edilemez. Federal Gıda Güvenliği ve Veteriner İşleri Dairesi (BLV), etkilenen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye ediyor. BAK-SAN GmbH şirketi, etkilenen ürünü derhal satıştan çekti ve geri çağırma işlemine başladı."

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 4

"DOĞURGANLIĞI ETKİLEDİĞİ DÜŞÜNÜLMEKTE"

Açıklamada, ürünün ne gibi tehlikeler oluşturduğunun da altı çizildi ve, "Bor elementi doğal olarak yer altı suyunda ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da bulunur. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez." ifadeleri kullanıldı.

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 5

BEYPAZARI AÇIKLAMA YAPTI

Marketing Türkiye'ye açıklama yapan Beypazarı yetkilileri haberlerin maksatlı olduğunu ve söz konusu değerlerin AB'de uygulanan kuralların çok altında olduğu belirtildi. 

Yapılan açıklama şu şekilde: 

"SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BOR TÜKETİLİYOR"

İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz

"2022'de 0,33 2023'TE 1 OLARAK ÖLÇÜMLENDİ"

Yağışlardan oldukça etkilenen yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değiştiğini, içeriğindeki mineral değerlerinin artışlar ve azalmaların da olağan olduğunun altını çizen Beypazarı yetkilisi yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini belirtiyor.

 "İÇME SUYU KRİTERİYLE MADEN SUYU ANALİZ EDİLİYOR"

Tüm içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulmasının gerekliliğini vurgulayan Beypazarı yetkilisi İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun yaptığı analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini ifade ediyor.

 "HABERLER MAKSATLI"

Pek çok ülkeye ihracat yapan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceğini de sözlerine ekleyen yetkili konuyla ilgili resmi bir yanıt için de çalıştıklarını vurguladı…

İsviçre'de Beypazarı maden suyuna 'bor' yasağı! Marka açıklama yaptı: Haberler maksatlı - Resim : 6

ABD bu davayı konuşuyor: Bu sefer sanık sandalyesinde Donald Trump var İstanbul'da Kilit Operasyon Biden'dan gündem olacak hareket! İran resmen 4 ülkeyi tehdit etti